Sanja Radolović, saborska zastupnica iz redova SDP-a danas je na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru postavila pitanje premijeru Vlade RH Andreju Plenkoviću i iznijela stajalište u ime Kluba zastupnika SDP-a na temu afere „Softver“ u kojoj su zbog sumnje na korupciju s malverzacijom iz EU fondova uhićene četiri osobe, među njima i članica Predsjedništva HDZ-a i bivša ministrica EU fondova Gabrijela Žalac i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Radolović je predsjedniku Vlade Plenkoviću navela kako se često voli hvaliti s 22 milijarde eura koje će Hrvatska dobiti iz EU-a i kako su mu puna usta EU fondova. Radolović mu je napomenula kako bi onda morao barem površno poznavati i procedure u području istih te navela kako su u aferi softver uhićene ravno “samo” 4 osobe među kojima bivša ministrica i članica predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric. Potonjeg se tereti da je utjecao na rezultate ex post kontrole u predmetu nabavke spornog softvera. Smatrate li da je moguće da je isključivo samo jedna osoba, u ovom slučaju sam ravnatelj mogao utjecati na rezultate i ishode ex post kontrole bez nižih operativnih razina u SAFU-u i da li u sljedećim danima i tjednima očekuje još uhićenja koje će zasigurno oslabiti sustav upravljanja i kontrole EU fondova koji je u kaosu?, upitala je Radolović.

Ne dobivši odgovor na postavljeno pitanje Radolović mu je replicirala i rekla kako joj je žao ponajprije, jer je ova velika pljuska svim sadašnjim i budućim korisnicima sredstava iz EU fondova koji marljivo i predano rade na pripremi i provođenju projekata u sklopu Poziva iz EU fondova.

S druge strane, korisnici na tzv. nižim razinama sustava EU fondova prilikom prijave i implementacije projekata iz EU fondova i dalje se suočavaju s kompliciranim i opsežnim natječajnim procedurama koje nam nije nametnuo nitko iz EU već si ih je Hrvatska sama nametnula! Evaluacija i odabir projekata se svodi na broj aktivnosti i model najbrži prst, bez realne ocjene kvalitete. Također, pravila igre se mijenjaju tijekom same „utakmice“, bez jasnog obrazloženja zbog čega je do iste došlo, a nejasni, nedvosmisleni i nekonkretni kriteriji podliježu subjektivnom dojmu vanjskog stručnjaka te predmetno ocjenjivanje često nije u skladu s pravilima iz Poziva i Priloga Pozivu što je dokaz povrede postupka opisanog u Uputama i dokumentaciji predmetnog Poziva. Predugo trajanje postupka evaluacije i ugovaranja sufinanciranja može dovesti do značajnih komplikacija u samom početku provedbe projekta. U konačnici ne postoje sankcije za tijela u sustavu evaluacije projekata i kontrole, već samo sankcije prema korisnicima.

Najveći problem naravno su kadrovi. Ne znamo kako i s kojim kadrovima ćemo zaista i povući te 22 milijarde sredstva iz EU kojima se premijer neprekidno hvali. Do sada nije bilo snažne poluge unutar Ministarstva koja je koordinirala sustav. Kadrovi u tom sustavu rade za niske plaće i bez iskustva, a kada steknu iskustvo odlaze raditi u privatne konzultantske kompanije za duplu plaću. Nije normalno da referent u tom sustavu s završenim fakultetom radi za 6.000 kn neto plaće, a vodi nekoliko višemilijunskih zahtjevnih infrastrukturnih projekata. , zaključila je Radolović. (iPress)