PCR test više neće biti obavezan, uskoro će brzi antigenski test biti dovoljan za dokazivanje covida-19 i dobivanje EU-ove digitalne covid potvrde, najavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Vili Beroš, koji je zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem posjetio KBC Split.

"Promijenit će se paradigma testiranja, PCR više neće biti obavezan, a bolest će se moći dokazati brzim antigenskim testovima koji su sve relevantniji", odgovorio je Beroš na novinarske primjedbe o dugom čekanju na PCR testiranje.

Za ostatak EU-a i dalje treba negativan PCR test

S tim u vezi sutra će se održati sastanak HZJZ-a i HZZO-a da se radi dokazivanja bolesti na uputnicu mogu raditi brzi antigenski testovi. "To je odgovor na pojavu nove varijante virusa", poručio je Beroš.

S negativnim brzim antigenskim testom moći će se dobiti EU-ova digitalna covid potvrda koje će vrijediti u Hrvatskoj, no za ostatak EU-a i dalje treba negativan PCR test.

Rekao je i da će nove mjere, prilagođene novoj varijanti, stupiti na snagu noćas u 24 sata.

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 1578 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a postotak pozitivnih među testiranima je 36,33 posto.

"Bilježimo porast novozaraženih u odnosu na prošli ponedjeljak kada je novozaraženih bilo 1103", istaknuo je ministar nakon posjeta KBC-u Split u kojemu je ovih dana stanje dramatično zbog velikog priljeva bolesnika.

Poražavajućim je ocijenio podatak da u Splitsko-dalmatinskoj županiji svega 50-ak građana dnevno dolazi po prvu dozu cjepiva i to što "mlađi nagovaraju starije da se ne cijepe".

Ponovio je kako obavezno cijepljenje za sada nije opcija, ali ako se stanje pogorša i o tome će se razmišljati.

Bolnice punije u primorskim nego kontinentalnim regijama

Pozvao je građane da razmišljaju o idućoj turističkoj sezoni jer postoji mogućnost da EK procijepljenost domicilnog stanovništva uvede kao uvjet za dolazak svojih turista.

Ministar i premijer došli su u KBC Split zahvaliti osoblju na covid-odjelima. Riječ je o 85 liječnika, 270 sestara i 38 nezdravstvenih djelatnika, kojima danas u ispomoć stiže još 18 sestara - iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i drugih gradova.

Zbog nove omikron varijante bolnice se sve više pune, no znatno više u primorskim nego u kontinentalnim regijama, koje su bolje procijepljene.

S tim u vezi Beroš je usporedio KBC Split i KBC Osijek. "U KBC-u Split popunjenost kreveta je 92,7 posto, respiratora 56,79 posto, u usporedbi s Osijekom gdje je popunjenost kreveta 51,85 posto, a respiratora samo 14,12 posto".

Također je izvijestio da je najmanje jednom dozom u Hrvatskoj cijepljeno 66,59 posto odraslog stanovništva, a s trećom dozom 594.120 osoba.

U Hrvatskoj je ponovno porasla 14-dnevna stopa incidencije na 100.000 stanovnika i jučer je bila 1769,93.

Plenković pozvao starije od 60 godina na cijepljenje

Premijer Andrej Plenković ponovno je naglasio važnost cijepljenja i primanja booster doze, pogotovo stanovnicima Splitsko-dalmatinske županije u kojoj se bilježi veliki broj novih slučajeva zaraze.

“Ovdje imamo 217 hospitaliziranih građana zbog covida-19, njih čak 49 na respiratorima. Posebno pozivam starije sugrađane koji su u najvećem riziku, sve one koji su iznad 60 godina, na njima je i na njihovim obiteljima da im pojasne i prenesu, zašto je dobro cijepiti se i na taj način imati veću zaštitu”, istaknuo je Plenković.

Premijer je u ponedjeljak sudjelovao na sastanku s Upravom KBC-a Split, a govoreći o razvojnim projektima bolnice napomenuo je da će objedinjeni hitni bolnički prijem u Splitu biti završen do 2023. godine, a s projektom Križine kreću dodatna ulaganja u splitski zdravstveni sustav. (TUI/Hina)