U samom srcu porečke starogradske jezgre, na Trgu Antona Grabara, u ponedjeljak 16. svibnja 2022. otvoren je Klub za mlade Poreč – Club per i giovani Parenzo.

Kako je prilikom otvorenja napomenuto, Klub za mlade rezultat je razgovora između mladih i Grada Poreča-Parenzo. Mladi su izrazili želju za uređenim prostorom za druženje, odmor, zabavu, kreativnost i informativni sadržaj, svojevrsno mjesto okupljanja mladih Porečanki i Porečana. Grad je tu potrebu prepoznao i uredio Klub za mlade.

Klub za mlade prostire se na ukupno 120 m2, na dvije etaže, a u sklopu radova rekonstruirana je elektro mreža, kao i mreža vode i odvodnje, izgrađen novi sanitarni čvor u prizemlju, izvršeno je kompletno struganje, gletanje i ličenje zidova te su izvedeni podopolagački radovi. Rekonstruirana je i mini kuhinja, postavljena je rampa za osobe s invaliditetom, ugrađeni novi prozori i ulazna vrata, te je oličena fasada, dok je finalno opremanje napravljeno po željama mladih i to opremom za prezentacije, televizijama, info punktom, biljarskim stolom, Playstationom 5 i brojnom drugom opremom.

Kako je prilikom otvorenja rekao gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, Klub za mlade samo je dio strateške politike i određenja grada Poreča prema mladima. Više od 70% mladih koji su anketirani za izradu Lokalnog programa za mlade reklo je da voli živjeti u svom gradu i svoju budućnost vidi upravo u njemu.

- Za nas je to veliki kompliment, ali i obaveza da svima vama osiguramo sve što je potrebno da ostvare sebe i svoje snove u našem Poreču. Dvije su glavne stvari koje želimo ostvariti već ove godine: Izglasati Lokalni program za mlade, koji se nalazi na javnom savjetovanju. On u sebi sadržava sve bitno za život mladih u jednom gradu: rješavanje stambenog pitanja, poduzetništvo mladih, uključivanje u donošenje odluka, stipendiranja, obrazovanje, javni prijevoz, EU projekti i ostalo. Druga je upravo otvorenje Kluba za mlade. Kluba koji će, nadam se, izaći iz zidova ovoga prostora o stvarno zaživjeti među mladima., rekao je gradonačelnik.

Karla Žužić, predstavnica mladih u Gradskom vijeću Grada Poreča-Parenzo napomenula je kako mala zajednica radi na tome da grad oblikuje u sredinu po potrebama i željama mladih.

- Ovaj će prostor bez nas mladih ostati samo prostor, stoga se zaista nadam da ćemo ga koristiti, prepoznati njegov potencijal. Često nas mlade znaju okarakterizirati kao nezainteresirane i distancirane, stoga je ovo odlična prilika da dokažemo suprotno, da dokažemo kako ulaganjem u nas, kao zajednica ulažemo u kvalitetniju budućnost., rekla je Žužić.

Da se doista radi o Klubu za mlade govori i činjenica da je program otvorenja odvodio Antonio Jukić, maturant porečke gimnazije, zakusku su pripremili učenici Turističko ugostiteljske škole Anton Štifanić iz Poreča, dok su glazbene točke pripremili mladi porečki glazbenici Mia Marenić i Bernard Udovičić, Gordan Gregurović i Zlatko Crnković te Petra Tripar i Igor Beletić, dok su plesnim točkama otvorenje obogatile učenice suvremenog plesa u Umjetničkoj školi Poreč te plesna skupina Infinity iz porečkog Studija za izvedbene umjetnosti MOT08.

Klub za mlade povodom otvorenja i početka aktivnosti pripremio je bogat program tijekom iduća dva tjedna: pub kvizove, igraone društvenih igara, kartaške turnire, PlayStation turnire, radionice iz IT-ja poput kreiranja mobilnih aplikacija, karaoke, okrugle stolove i slično, od čega veliki dio sadržaja volonterski odrađuju naši sugrađani, na čemu smo posebno zahvalni. Klub za mlade Poreč za sve će korisnike biti otvoren svakoga dana od 16 do 21 sat. Uređenje, opremanje te svakodnevni rad ovoga Kluba u potpunosti financira Grad Poreč-Parenzo, a svi zainteresirani za sudjelovanje ili organiziranje programa mogu se javiti na  broj telefona 431-827 ili mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. (iPress)