Fotoreporter Cropixa Srđan Vrančić - Vrana umro je u pedeset sedmoj godini života na novinarskom zadatku kod mjesta Molunat u Konavlima, gdje je ronio u sklopu istraživačko-novinarskog projekta proučavanja podmorja, izvijestili su u utorak iz Hrvatskog novinarskog društva.

Doajen novinske fotografije Srđan Vrančić svoje prve radove prezentirao je početkom 80-tih u riječkom omladinskom listu Val, a tijekom četrdesetogodišnje karijere najviše se bavio reporterskom, sportskom i političkom fotografijom

Rođen je u Rijeci, 1. rujna 1965. godine. Cijeli život vezan mu je uz fotografiju i novinarstvo, a jedan je i od osnivača Jutarnjeg lista. Pet godina je obavljao funkciju urednika fotografije u Jutarnjem listu, dok je zadnjih godina radio u fotonews agenciji Cropix.

Za potrebe izdanja EPH, odnosno Hanza medije, izvještavao je kao fotograf i novinar iz ratova u: Afganistanu, Srbiji-Kosovu, Libiji, Libanonu-Siriji, Krimu, Ukrajini, s antiglobalističkih nemira u Pragu, prosvjeda u Istanbulu... Bio je i izvjestitelj i s velikih sportskih događanja, kao što su olimpijada u Torinu, svjetskih i europskih prvenstva u nogometu, natjecanja u svjetskom kupu i svjetskih prvenstava u skijanju, s utrka F1 i mnogih drugih događaja. Njegove su fotografije dijelom postave u nekoliko muzeja.

Hobistički se bavio podvodnom fotografijom od kraja osamdesetih, dok je aktivnu sportsku ulogu u Hrvatskom ronilačkom savezu počeo 2014. Zadnjih godina stalni je osvajač medalja, a 2017. osvojio je Prvenstvo Hrvatske u podvodnoj fotografiji. Iste godine na Kupu Hrvatske bio je drugoplasirani. Sudionik je ekskluzivnog finalnog natjecanja UWPM u Egiptu 2018.

Na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji, pod pokroviteljstvom CMAS-a (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques), na Tenerifima 2019., kao član hrvatske reprezentacije osvojio je srebrnu medalju, dok je pojedinačno bio četvrti. Pobjednik je u hrvatskom dijelu Underwater Photo Marathona (2020), dok je u internacionalnom zauzeo 11 mjesto. Ronio je u Andamanskom moru i Tajlandskom zaljevu, Raja Ampat u Indoneziji, Tenerifima, Crvenom moru, Socorro Revillagigedo, Cenoteu i Karibima.

Bio je i veliki ljubitelj skijanja te nije bilo novinarskih skijaških susreta i natjecanja na kojima ne bi osvojio poneku medalju.

Vrančić je bio vrlo angažiran i kao dugogodišnji sindikalni povjerenik u Jutarnjem listu te je bio i jedan od autora Kolektivnog ugovora u tom dnevnom listu, prvog takve vrste potpisanog s privatnim izdavačem u hrvatskim medijima. (Hina)