Institut za javne financije predstavio je 29. lipnja 2022. godine rezultate osmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih/lokalnih jedinica.  Grad Pula i ove godine dobio je najvišu ocjenu za transparentnost proračuna kao i Priznanje Instituta za javne financije.

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svim županijama, gradovima i općinama. Rezultati analize predstavljeni su u Osvrtu Instituta za javne financije Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2021. - travanj 2022. godine, a rezultati su dostupni i na interaktivnoj karti na ovoj poveznici.

Karta prikazuje proračunsku transparentnost mjerenu brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina. To su:

-        izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020. godinu;

-        izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021. godinu;

-        prijedlog proračuna za 2022. godinu;

-        izglasani proračun za 2022. godinu;

-        proračunski vodič za građane za 2022. godinu.

 U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama regionalnih/lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju XI./2021. – IV./2022. godine i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti. Takvim izračunom razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5.

Od ove godine Grad Pula uveo je aplikaciju za transparentan proračun, digitalni servis koji, sukladno propisanim uvjetima o transparentnosti proračuna, omogućava objavu pravodobnih, točnih i vjerodostojnih informacija o realizaciji proračunskih stavki jedinica lokalnih i područnih (regionalnih) samouprava. Pruža detaljan i ažuran pregled financijskog djelovanja te izdanih i zaprimljenih poslovnih dokumenata potpunom automatizacijom direktno iz sustava (bez ručnog unosa, prijepisa i sl.). Osim što je riječ o ispunjenju zakonske obveze, uvođenje aplikacije predstavlja učinkovit mehanizam odgovornosti iz kojeg slijedi povećanje kvalitetne fiskalne politike, povećanje legitimnosti vlasti i jačanje povjerenja građana. (iPress)