Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak, rezimirajući posjet Istri da je ta županija i ove godine ponovno ostvarila sjajne turističke rezultate, s po dva posto više noćenja i dolazaka u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

"To znači da će turizam, a s njime i povezane djelatnosti, pomoći razvoju Istre u gospodarskom smislu te pridonijeti rastu BDP-a u Hrvatskoj", rekao je premijer novinarima nakon posjete novoj pulskoj Općoj bolnici.

Za bolnicu koja je praktički najveći poslodavac u Istri s više od 1350 zaposlenih rekao je da je konačno postala "novi dom svim zdravstvenim djelatnicima u Puli".

Vlada je u Opću bolnicu u proteklih šest godina investirala gotovo 900 milijuna kuna iz različitih izvora, ponajviše iz državnog proračuna, te je pratila financijsku konstrukciju tog velikog projekta, kazao je premijer.

Riječ je po njegovim riječima o modernoj zdravstvenoj ustanovi koja predstavlja središnju točku prema kojoj gravitira više od 240 tisuća sugrađana kao i više od pola milijuna ljudi koji dolaze i borave u Istri.

Upravo iz tog razloga, smatra, od iznimne je važnosti da zdravstvena skrb bude na takvoj razini.

Osvrnuvši se na izgradnju druge cijevi tunela Učka, projekt vrijedan 200 milijuna eura, premijer je istaknuo kako će se time u cijelosti spojiti primorsko goranski i istarski dio, što će predstavljati ogroman iskorak za prometnu povezanost Istre i uključivanje u mrežu autocesta Hrvatske.

"Taj projekt će biti gotov do lipnja 2024. godine te ćemo time u potpunosti imati četverotračni promet na istarskom ipsilonu, što je za sve ljude koji ovdje žive ogroman korak naprijed", naglasio je predsjednik Vlade.

Govoreći o opskrbi vode na području Istre, rekao je da su mjere poduzete na razini županije radi racionalnijeg korištenja vode primjerene okolnostima klimatskih promjena, suše i nedostatka padalina.

"Bit će dovoljno vode i za kućanstva i za gospodarstvo i za turizam koji je u Istri sjajan", poručio je Plenković.

Potvrdio je kako Vlada podupire aktivnosti brodogradilišta 3. maj i Uljanika ali, kako je rekao "ne na način da dođemo u istu vrstu nedozvoljenog položaja svojevrsnog ofsajda kao što se to događalo prije, nego da podržavamo one projekte koje su financijski u smislu konstrukcije i troškova rentabilni i na taj način omogućavaju i zaposlenost ali i poslovne rezultate koji nas ne vode u minus".

"To je okvir i načelo kojim se vodimo i glede 3. maja i Uljanika i drugih brodogradilišta i mislim da ćemo na tom tragu nastaviti. U svakom slučaju podupiremo Upravu Uljanika koja dobro radi", zaključio je Plenković koji je posjetio i vodnjanski Infobip s čijim je čelnim ljudima razgovarao o intenziviranju suradnje u pogledu procesa digitalizacije Hrvatske.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u petak gradilište druge cijevi tunela Učka te ocijenio da je riječ o važnom projektu koji sjajno napreduje.

Probijanje druge cijevi tunela Učka vrijednosti 200 milijuna eura je važan projekt za promet iz Istre prema Rijeci i dalje prema Zagrebu, ustvrdio je.

Većina radnika je iz hrvatskih građevinskih tvrtki, istaknuo je i ocijenio da je model suradnje i financiranja s tvrtkom Bina Istra dobar i koristan. Premijer je istaknuo vrijednost tunela i Istarskog ipsilona, navodeći da znatan udio turista u Istri koristi Istarski ipsilon.

Izvršni direktor Bina istre Dario Silić izvijestio je da je probijeno 2,4 kilometra tunelske cijevi, 1,3 s istarske i 1,1 s kvarnerske strane. Na gradilištu je 500 radnika i radovi napreduju dobro, rekao je. Dionica od Vranje do tunela mogla bi se dovršiti do kraja ove godine, probijanje cijevi tunela je planirano za rujan 2023, a dovršetak cijelog projekta do lipnja 2024, istaknuo je.

Radovi su izazovni, ima mnogo kaverni i miniranja, naveo je. Do kraja godine se planira početi gradnja dionice od Matulja do tunela te mosta i vijadukta Limska draga i Mirna, rekao je Silić.

Premijer u Istri boravi u pratnji ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića i ministra zdravstva Vilija Beroša, a u nastavku su obišli tvrtku Istarski vodovod u Buzetu.

Gradonačelnik Buzeta Damir Kajin istaknuo je da se iz istarskog vodovoda u ovo vrijeme nestašica vode i redukcija, isporučuje Sloveniji oko 80 litara vode u sekundi. Nadam se da to cijene i da će nam pomoći u otvaranju graničnog prijelaza sjeverno do Buzeta za prijevoz teških kamiona, rekao je.

Plenković je ocijenio da se svi dogovoreni projekti u suradnji Vlade i Buzeta dobro odvijaju. Vlada je 14. srpnja dala nalog Hrvatskim vodama da intenzivno pomažu vodovod u Istri kako bi se osigurala opskrba domaćinstvima i gospodarstvu, rekao je Plenković. Nastojat ćemo da se akumulacija Butoniga koristi za uravnoteženje s obzirom na situaciju s izvorima, naveo je. Hrvatske vode, Ministarstvo gospodarstva u suradnji sa županijom će učiniti sve da bude dovoljno vode, zaključio je premijer. (Hina)