Završila je središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i 27. godišnjice VRO "Oluja", koja je u petak održana na stadionu NK Dinara, a trenutno traje misa ​u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koju predvodi šibenski biskup Tomislav Rogić.

Jutros je proslava počela prijavkom predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku​, a za to vrijeme je ​na tvrđavi podignuta državna zastava uz pjevanje himne. ​Obilježavanje se nastavilo zvonjavom crkvenih zvona, najavom plotuna, čitanjem povjesnice i imena svih poginulih branitelja u Oluji, kao i minutom šutnje.

Potom su na NK Dinara uslijedila obraćanja četvorice govornika - umirovljenog general pukovnika Mladena Markača, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića.

Od 11 do 11.14 sati je ​izveden ​program akrobatske grupe Krila oluje i prelet helikoptera MORH- a i MUP-a, a svečanost na nogometnom stadionu završila je ​uz malo kašnjenje zbog dugih govora u 11.30 sati. Prethodno su izaslanstva položila cvijeće i upalili svijeće kod spomenika hrvatske pobjede "Oluja 95" na Trgu dr. Ante Starčevića.

​Nešto prije podneva na Trgu Ante Starčevića ispred spomenika "Oluja 95" je nekadašnji zapovjednik 9. bojne HOS-a Marko Skejo​ nakon polaganja vijenca postrojio svoje suborce, kao što to već godinama čini, nakon čega je uslijedio pozdrav "Za dom spremni" kojega su uzviknuli tri puta.

Manji broj ljudi, temperature do 43 stupnjeva Celzija

Službeni završetak programa je u 14 sati, nakon čega slijedi drugi dio programa koji organizira Grad Knin, u kojem će u 21 sat početi koncert Doris Dragović, potom vatromet i koncert grupe Opća opasnost.

I ove, kao i prethodnih godina, u Kninu je primjetan manji broj ljudi, no nije jasno jesu li uzrok tome visoke temperature, jer je na stadionu NK Dinara na suncu izmjereno nevjerojatnih 43 stupnjeva Celzija, ili nešto drugo.

No, brojni građani s kojima su novinari pričali u Kninu izrazili su negodovanje jer im nije dozvoljeno da uđu na stadion bez akreditacija, pa je dio njih preskakao zid kako bi mogao vidjeti barem dio svečanosti.

I nekoliko branitelja je izrazilo razočarenje što ne mogu doći do trga za vrijeme trajanja ceremonije. Kažu, borili su se za Hrvatsku i oslobodili Knin, a danas im ne daju prići trgu, stoga su uvjereni da se to radi "kako bi se branitelje i građane maknulo što dalje".

Organizacija je ove godine bila gora nego lani pa su se tako brojne novinarske ekipe "pržile" satima na suncu, nisu imale gdje pisati svoja izvješća da bi na kraju, iako su prethodno bile najavljene, ostali bez izjava glavnih govornika na stadionu.

Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti počelo je ​u 6,30 sati budnicom ulicama Knina, grada na čijoj se tvrđavi prije 27 godina ponosno zavijorila hrvatska zastava označivši pobjedonosno napredovanje vojske i policije u opsežnoj akciji oslobađanja okupiranih područja domovine.

Vojno-redarstvena operacija Oluja koja je započela 4. kolovoza 1995. u 5 sati i najavila kraj petogodišnje srpske okupacije koja je počela u ljeto 1990. godine blokadom hrvatskih cesta, a s vremenom je, uz sudjelovanje JNA, prerasla u brutalne napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva. U Oluji su već do 7. kolovoza. oslobođena okupirana područja u Dalmaciji, Lici, Kordunu i Banovini, s Kninom kao sjedištem “Srpske vojske Krajine”, gotovo 11.000 četvornih kilometara ili 18,4 posto površine Hrvatske.

Iako je još u svibnju 1995. u akciji Bljesak u zapadnoj Slavoniji Hrvatska vojska pokazala visoku spremnost i efikasnost, još 3. kolovoza u Ženevi pobunjeni Srbi su odbijali pregovarati o mirnoj reintegraciji toga područja.

Za ovogodišnje središnje svečano središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. godišnjice Vojno redarstvene operacije (VRO) Oluja u Kninu je priređen i taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske koji se može razgledati od 8 do 16 sati na pomoćnom igralištu stadiona Nogometnog kluba (NK) Dinara organiziran je taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske.

Državna izaslanstva, na čelu s predsjednicima države, Hrvatskog sabora i Vlade, polažu vijence u počast poginulima za domovinu kod spomenika hrvatske pobjede ​"​Oluja 95​"​ na Trgu dr. Ante Starčevića, a zatim će sudionici svečanog obilježavanja Dana objede i domovinske zahvalnosti krenuti prema stadionu NK Dinara, gdje će se održati središnja svečanost.

U 9, 40 sati bit će podnesen prijavak Predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku, a istodobno na Kninskoj tvrđavi kreće ceremonija podizanja hrvatske državne zastava, uz pjevanje himne koju izvodi Barbara Suhodolčan.

Kninska crkvena zvona zazvonit će u 9 sati i 43 minute i podsjetiti da je u taj čas na današnji dan prije 27 godina Hrvatska vojska oslobodila Knin, središte i simbola srpske pobune i okupacije uz pomoć JNA.

​ Na stadionu NK Dinara ​će se ​čitat​i povjesnica VRO Oluja i imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.​ U trenutku čitanja imena smrtno stradalih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, 122 kadeta HV-a i 122 kadeta policije na Kninskoj tvrđavi istupit će u postroj u spomen na 244 hrvatska branitelja, od kojih su 242 smrtno stradala i ​dva​ nestala.

Ove su godine predviđena četiri prigodna obraćanja u kojima će govoriti umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović.

Na kraju svečanosti​ je​ predviđen nastup akrobatske grupe ​"​Krila Oluje​"​ i prelet helikoptera Oružanih snaga RH i policije.​

Misno slavlje ​započinje ​u 11​.​45 sati u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta​, a​ predvodit će ​ga ​šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Službeni završetak programa je u 14 sati nakon čega slijedi drugi dio programa koji je organizirao Grad Knin, u kojem će u 21 sat početi koncert Doris Dragović, zatim vatromet i koncert grupe Opća opasnost.

Zbog današnje proslave tijekom koje se očekuje nekoliko tisuća posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske ograničen je promet po gradu. (Hina)