Robotske kosilice mogu postati smrtna opasnost za divlje i domaće životinje, a aktivisti za zaštitu životinja upozoravaju da se posjekotine i sakaćenja redovito događaju, piše njemačka novinska agencija dpa.

Ljubitelji životinja stoga bi trebali ili odustati od robotskih kosilica ili je koristiti samo pod osobnim nadzorom i to danju.

Prije košnje također treba temeljito provjeriti ima li  u vrtu  malih divljih životinja.

Budući da se sklupčaju i ne bježe kad su u opasnosti, ježevi su među najčešćim ozlijeđenim životinjama u mnogim zemljama.

Zaštićeni vodozemci i gušteri također su lake žrtve, a nisu sigurni ni kućni ljubimci poput mačaka i pasa.

Ni pod kojim uvjetima im se ne smije dopustiti ulazak u vrt dok je robot u pokretu.

Budući da su ježevi aktivni u sumrak i noću, njemačka potrošačka organizacija Stiftung Warentest savjetuje da se kosilice za travu koriste samo danju i da se biraju roboti s centrifugalnim noževima.

Kod tih su kosilica noževi dugi svega nekoliko centimetara i tijekom košnje centrifugalno guraju prema van porezanu travu. Ako udare u prepreku, staju. Velike fiksne oštrice bolje kose, ali se i sporije zaustavljaju.

Prema mišljenju aktivista za prava životinja iz Četiri šape, najbolje je pustiti travnjak da raste jer osim neposredne opasnosti, robotske kosilice predstavljaju i prijetnju osnovnoj opskrbi hranom za mnoge životinje.

Ako je travnjak uvijek kratko pokošen, kukci, pauci i puževi neće imati stanište što zauzvrat utječe na ptice i ježeve. (Hina)