Gradonačelnik Filip Zoričić u pulskoj Komunalnoj palači primio je 19. rujna učenike Gimnazije Pula i profesorice Tanju Černeka i Tatjanu Glavaš-Maras povodom projekta kojeg provode pod nazivom "Let's save the environment, before it is too late!" ("Spasimo okoliš prije nego bude kasno").

„U sklopu Erasmus+ projekta uskoro idemo na mobilnost u Italiju kraj Pescare. Jedna od pod tema kojima se bavimo je Zagađenje zraka. Imali smo dosad teme Voda – voda kao izvor života, nedostatak vode i Recikliranje, gospodarenje otpadom. Učenici su konstatirali što su najveći zagađivači, pa ih zanima čuti što Grad Pula radi i planira raditi po pitanju zaštite kvaliteta zraka odnosno smanjenja zagađenja," uvodno je rekla Glavaš- Maras.

Učenici su gradonačelniku postavljali pitanja o korištenju električnih romobila, bicikala, zagađenju bukom, zagađenju zraka, kvaliteti zraka, zaštiti okoliša, Kaštijunu.

„Ekološka svijest je jako važna i treba krenuti od malih nogu, od vrtića, kroz škole, edukacije, da vi mladi utječete na starije generacije. Na zadnjem Gradskom vijeću prihvatili smo Strategiju zaštite od ozona. To je jedna šira strategija zaštite okoliša. Po uzoru na ostale europske gradove ide se na zaštitu starogradske jezgre s intencijom da što manje automobila prolazi kroz centar grada kako bi se zaštitili građani i arhitektura centra grada po uzoru na Graz, Oslo i Ljubljane. Ide se prema solarizaciji, da se troši što manje energije i da se troše prirodni resursi. Ova gradska uprava ima drugačiji pogled", rekao je gradonačelnik Zoričić.

Grad Pula zalaže se za Green city, Smart city, električne punionice automobila, električne autobuse, korištenje romobila i bicikala. Dodao je kako Grad radi na studiji Zelene zone na Valelungi koja bi trebala biti Green zona zelenih industrija, IT-a, start up-ova.

„Ide kampanja za odvajanje otpada, koja će biti još jača. Nažalost, u Puli odvajamo svega 23 posto otpada, dok se u ostalim europskim zemljama odvaja 80 posto. U Istri imamo Županijski centar za odvajanje otpada Kaštijun koji ljeti ima prekomjerne količine biootpada. Kaštijun je jedna od političkih jako važnih tema. Treba nam još reciklažno dvorište, sortirnica. Vjerujem da i vi u školi o tome razmišljate i odvajate otpad. Očuvanje zelenih površina također je važna tema. Za jedno ukinuto stablo, sadimo dva stabla", poručio je Zoričić.

Podsjetio je na urbane vrtove na Gregovici te izrazio želju da urbani vrtovi niknu i u drugim mjesnim odborima, ujedno podsjetivši na Europski tjedan mobilnosti u čijim aktivnostima sudjeluje Grad Pula.

Gimnazija Pula provodi projekt pod nazivom "Let's save the environment, before it is too late!" ("Spasimo okoliš prije nego bude kasno") i odobrena joj je i verificirana suradnja sa školama partnerima iz Češke, Italije, Turske i Rumunjske, a sve u okviru programa Erasmus +.

Projekt obuhvaća istraživanje o: Vodi – voda kao izvor života, nedostatak vode, Recikliranje, gospodarenje otpadom (održavanje okoliša čistim), Zagađenje i kvalitetu zraka (Dišite i pustite da dišemo), Globalno zagrijavanje, obnovljivi izvori energije za održivi razvoj i Izgradimo čistu budućnost.

„Ovaj projekt donosi u toliko što učenici imaju prilike s našim partnerima čuti i vidjeti što netko drugi u nekoj drugoj državi radi ili može napraviti, upoznati druge ljude, družiti se, vidjeti prirodne ljepote i procijeniti je li neki grad doista uspio što realizirati od projekta koji su napravili", rekla je Černeka.

Projekt je traje od rujna 2020. do svibnja 2023. godine, a Pula će biti domaćin u svibnju 2023. godine. (iPress)