Postaja prometne policije Pula, će sutra od 9 do 14 sati provodit preventivno-represivnu akciju Zaštita pješaka.

U osam mjeseci ove godine zabilježeno je 27 prometnih nesreća obaranja pješaka, što je 4% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U pet je prometnih nesreća uzrok nesreće bila greška pješaka, dok su 22 nesreće prouzročene greškom vozača. U prometnim nesrećama stradalo je 26 pješaka, od kojih je osam zadobilo teške, a 18 lakše ozljede.

Tijekom prometne preventivno-represivne akcije provodit će pojačan nadzor zona raskrižja i ulice na kojima se nalaze obilježeni pješački prijelazi te na područjima gdje je uočeno veće kretanje pješaka.

Kako bi se smanjila ugroza pješaka, vozače upućujemo da se pješačkim prijelazima približavaju sigurnosnom brzinom tako da mogu zaustaviti svoje vozilo da bi propustili pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Naglašavamo obvezu zaustavljanja vozila ako su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe i osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz.

Pješake upućujemo da se ne kreću niti zadržavaju na kolniku, uz uputu kako je na kolniku zabranjena vožnja romobilom te ih pozivamo da za kretanje koriste nogostup ili drugu površinu prikladnu za kretanje pješaka, da kolnik prelaze pažljivo i najkraćim putem, nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način, uz obraćanje pažnje na udaljenost i brzinu vozila koja im se približavaju. (iPress)