Na prvom Briefingu gradonačelnika Filipa Zoričića s medijima, nakon ljetnih mjeseci, održanom danas u Komunalnoj palači gradonačelnik je predstavnike medija informirao o zimskim cijenama parkiranja, stambeno poticanoj stanogradnji, sanaciji Arsenalske ulice (Bulevara), obnovi fasada, zatim izmjenama prostorno planske dokumentacije, zajedničkom planiranju proračuna i e-savjetovanju za proračun 2023. godinu, dodatku umirovljenicima za energente i novitetima o financiranju javnih potreba u kulturi.

Potvrdio je da će izaći na referendum o izgradnji hotela na Valkanama, koji će se održati u Puli 9. listopada, te je pozvao građane da odluče po svojoj savjesti.

"Izaći ću na referendum, to je moja dužnost, a pozivam građane da odluče po svojoj savjesti", rekao je Zoričić odgovarajući na pitanje namjerava li kao gradonačelnik pozvati građane da izađu na birališta bez obzira na njihovo stajalište o planiranom hotelu na Lungomare.

Izvijestio je da Grad Pula od 1. listopada uvodi izmjene u cjenike posebnih parkirališta te se od 1. listopada do 30. travnja nakon 17 sati neće naplaćivati parkinzi u crvenoj zoni – Tržnica, Pedagoški, Croatia, Mehanika i Marsovo polje. Parking na Karolini će do 17 sati biti 4 kune, a nakon 17 sati besplatan. Sat vremena na rivi koštat će 1 kunu, s polugodišnjom cijenom od 50 kuna, a iste cijene vrijede i za Emovu. Korištenje parkinga na Marsovom polju 1 smanjeno je s 4kn na 1 kn s polugodišnjom kartom od 50 kuna.

Najavio je ujedno kako se nastavlja sa stambeno poticanom stanogradnjom te da se planira izgraditi 60-ak stanova s maksimalnim iznosom od 1.350,00 eura po četvornom metru, a zahtjevi se mogu predati do 15. listopada.

„Zadovoljan sam što smo krenuli s projektom Zajedničko planiranje proračuna i što ćemo se tako pridružiti još uvijek nekolicini gradova u Hrvatskoj koji su prepoznali važnost uključivanja građana u odlučivanje o raspodjeli javnog – njihovog novca. Važno za napomenuti je da ovo nikako nisu sve investicije koje će Grad realizirati po mjesnim odborima, redovno održavanje ide po planu, kao i strateški projekti, ali želimo da nam građani sami kažu što je prioritet u njihovom susjedstvu“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić te najavio da će Grad Pula po prvi puta pokrenuti e-savjetovanje za proračun za 2023. godinu.

U drugoj polovini listopada kreće sanacija Arsenalske ulice te je gradonačelnik najavio da će radove izvoditi trgovačko društvo Cesta d.o.o., po provedenim postupcima javne nabave. Sami radovi, u dužini od 600 metara, obuhvatit će sanaciju sustava oborinske odvodnje, kao što su sanacija/rekonstrukcija dijela šahtova u trupu prometnice, eliminiranje dijela šahtova ili njihovo djelomično izmještanje, zamjenu drugih elemenata u funkciji prikupljanja oborinske odvodnje, kao i u konačnici i sanaciju/rekonstrukciju same kolničke konstrukcije.

Gradonačelnik je govorio i o predstojećoj izmjeni prostorno planske dokumentacije.

„U cilju sagledavanja potreba svih dionika pozvani su svi zainteresirani, bez razlike - građani, udruge, pravni subjekt, za iskaz interesa za izmjenu prostorno planske dokumentacije u odnosu na vlastite razvojne planove. Rok je do 14. listopada“, poručio je gradonačelnik Zoričić te naglasio da provedbom javnog savjetovanja, već u toj fazi javnost upoznaje s postupcima ali se, jednako tako, i omogućava sudjelovanje u smislu davanja konstruktivnih prijedloga za eventualne dorade već u toj ranoj fazi.

Izrazio je zadovoljstvo programom Dolcevita kojim se sufinancira obnova pročelja građevina od važnosti za očuvanje povijesnog identiteta grada, te što je broj ugovora dosegao dvoznamenkastu brojku putem kojih su angažirana sva, za ovu godinu planirana, proračunska sredstva u iznosu od 3,7 milijuna kuna. U najavi je 20 obnova planiranih unutar starogradske jezgre, a još i više izvan nje, pa se može očekivati znatno veći broj ugovora u 2023. godini odnosu na ovu godinu.

„Našim umirovljenicima koji primaju pomoć Grada, a imaju primanja niža od 2,100 kn, planira se tijekom studenog bon u vidu dodatka za energente u iznosu od 500 kn. Radi se o 580 umirovljenika za što ćemo izdvojiti 280.000 kn“, najavio je gradonačelnik Zoričić.
Na Briefingu je bilo riječi i o uvođenju građanskog odgoja i omogućavanju besplatnih higijenskih uložaka u svih 11 pulskih osnovnih škola, dok je iz područja kulture najavio uvođenje elektroničkog sustava prijavljivanja putem e-prijavnica na Javni poziv za financiranje Javnih potreba u kulturi za 2023. godinu. (iPress)