Giorgia Meloni vjerojatno će postati prva premijerka Italije na čelu najdesnije orijentirane vlade od Drugog svjetskog rata nakon što je njena konzervativna koalicija trijumfirala na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

Privremeni rezultati pokazali su da bi desni blok trebao imati uvjerljivu većinu u oba doma parlamenta, što je potencijalna rijetka prilika za političku stabilnost u Italiji nakon godina preokreta i krhkih koalicija, ocjenjuje Reuters.

Međutim, Meloni i njezini saveznici suočavaju se s povećim popisom izazova, uključujući skok cijena energenata, rat u Ukrajini i ponovno usporavanje trećeg najvećeg gospodarstva eurozone.

"Moramo zapamtiti da nismo na krajnjoj, već na početnoj točki. Od sutra moramo dokazati svoju vrijednost", rekla je 45-godišnja Meloni dobro raspoloženim pristašama svoje nacionalističke stranke Braćo Italije u ponedjeljak ujutro.

Meloni umanjuje važnost postfašističkih korijena stranke i predstavlja ju kao mainstream političku grupaciju poput britanskih konzervativaca.

Obećala je da će nastaviti podržavati politiku Zapada prema Ukrajini i da neće eksperimentirati s fragilnim talijanskim financijama.

Europske prijestolnice i financijska tržišta pomno će pratiti njene rane poteze s obzirom na euroskeptičnu prošlost i ambivalentan stav njezinih koalicijskih partnera prema Rusiji.

U svom pobjedničkom govoru Meloni je imala pomirljiv ton.

"Ako smo pozvani da upravljamo ovom zemljom, činit ćemo to za sve Talijane s ciljem ujedinjenja ljudi i fokusiranja na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas razdvaja", poručila je.

"Vrijeme je za odgovornost", dodala je.

Slab rezultat Lige Mattea Salvinija

Nakon više od pola prebrojanih glasačkih listića Braćo Italije imaju 26 posto glasova birača, što je ogromno povećanje u odnosu na samo 4 posto na prethodnim parlamentarnim izborima 2018.

Nasuprot tome, glavni saveznik Meloni u koaliciji desnog centra, kako se službeno zove koalicija, imao je katastrofalnu noć.

Liga Mattea Salvinija osvojila je, po trenutnim rezultatima, oko 9 posto glasova, što je veliki pad u odnosu na više od 17 posto prije četiri godine, dok je Meloni pretekla Ligu i u njenim tradicionalnim uporištima na sjeveru zemlje.

Treća članica te koalicije stranka Forza Italija bivšeg premijera Silvija Berlusconija osvojila je oko 8 posto glasova pa je stranka Braćo Italije dominantna unutar koalicije.

Iako se predviđa da će desna koalicija imati komotnu većinu u gornjem i donjem domu talijanskog parlamenta, koalicijski partneri imaju različita stajališta o nekoliko pitanja koja će možda biti teško pomiriti.

Za razliku od Meloni Salvini dovodi u pitanje sankcije Zapada protiv Rusije, a on i Berlusconi često su izražavali svoje divljenje prema ruskom vođi Vladimiru Putinu.

Također imaju različite stavove o tome kako se nositi s rastućim računima za energiju, a iznijeli su niz obećanja, uključujući smanjenje poreza i mirovinsku reformu, koje će Italija teško moći priuštiti.

Meloni će preuzeti dužnost od Marija Draghija, bivšeg čelnika Europske središnje banke koji je Rim okrenuo prema centru odlučivanja u EU-u s oslonom na bliske veze s Parizom i Berlinom.

Vlada tehnokratskog premijera Marija Draghija raspala se nakon 18 mjeseci pošto ju je napustio populistički Pokret pet zvijezda. U toj vladi nacionalnog jedinstva od većih stranaka jedino nije sudjelovala stranka Braćo Italije.

Među prvim liderima koji su čestitali Meloni bio je mađarski premijer Viktor Orban, blizak Salviniju i čelnici desne koalicije.

Na izborima je glasalo 64 posto birača, što je deset postotnih bodova manje nego prije četiri godinu i ujedno najmanji odaziv u povijesti.

Desnica je u potpunosti iskoristila talijanski izborni zakon koji pogoduje strankama koje sklapaju predizborne saveze.

Uz tradicionalnu koaliciju desnog centra i koaliciju lijevog centra na izborima je samostalno nastupio populistički Pokret pet zvijezda koji je dobio 16 posto glasova, dok je centristička koalicija oko stranke Akcija osvojila 7 posto glasova.

Najveća stranka u koaliciji lijevog centra Demokratska stranka osvojila je 19 posto glasova.

"Ovo je tužna noć za zemlju", kazala je novinarima istaknuta zastupnica PD-a Debora Serracchiani. "Desnica ima većinu u parlamentu, ali ne i u zemlji", dodala je.

Desnica će imati većinu u oba doma talijanskog parlamenta - izlazna anketa

Talijanska desnica imat će uvjerljivu većinu u oba doma talijanskog parlamenta prema izlaznim anketama objavljenih nakon zatvaranja birališta kasno u nedjelju.

Prema anketi koju je Consorzio Opinio Italia izradio za televiziju RAI koalicija desnog centra predvođena postfašističkom strankom Braćo Italije Giorgije Meloni kontrolirat će Senat, gornji dom talijanskog parlamenta, sa 111-131 zastupnika od ukupno 200, prenosi ANSA.

Koalicija lijevog centra predvođena postkomunističkom Demokratskom strankom imat će 33-53, a populistički Pokret pet zvijezda (M5S) 13-34 senatora.

Centristička koalicija stranke Akcija i stranke Italia Viva bivšeg premijera i čelnika Demokratske stranke Mattea Renzija, može očekivati 4-12 senatora.

U donjem domu prema istoj anketi desna će koalicija imati 227-257 zastupnika od ukupno 400. Ljevica će imati 78-98 zastupnika, Pokret pet zvijezda 36-56, a centristička koalicija između 15 i 26.

"Desni centar jasno vodi za donji dom i Senat! Pred nama je duga noć, ali već sada se želim zahvaliti", napisao je čelnik Lige i bivši ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini na Twitteru.

Očekivano najdominantnija u desnoj koaliciji je, prema anketi za RAI, stranka Braćo Italije s 22-26 posto glasova, dok je druga Liga bivšeg ministra unutarnjeg poslova Mattea Salvinija s 8.5-12.5 posto glasova.

Druge izlazne ankete predviđaju sličnu raspodjelu mandata.

Najslabija članica te koalicije je konzervativna stranka Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija sa 6-8 posto glasova prema izlaznoj anketi.

Vjerojatno prva talijanska premijerka četrdesetpetogodišnja Meloni ublažila je imidž stranke s korijenima u postfašističkom pokretu i tvrdi da je njena stranka samo konzervativna.

Prema privremenim podacima ministarstva unutarnjih poslova izlaznost na nedjeljnim izborima bila je 64 posto, što je otprilike deset postotnih bodova manje nego na parlamentarnim izborima 2018., prenosi ANSA.

Zbog talijanskog izbornog sustava uobičajene su široke koalicije lijevih i desnih stranaka koje se službeno nazivaju koalicija lijevog centra i koalicija desnog centra.

Sve predizborne ankete uoči izbora predviđale su pobjedu desne koalicije, a svjetske agencije pišu da će buduća vlada vjerojatno biti najdesnija u Italiji od Drugog svjetskog rata.

Prijevremeni izvori raspisani su nakon pada vlade nacionalnog jedinstva, uslijed povlačenja iz koalicije Pokreta pet zvijezda, u srpnju na čelu s tehnokratskim premijerom Mariom Draghijem u kojoj nije sudjelovala jedino stranka Braćo Italije, što je utjecalo na rast njene popularnosti. (Hina)