Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će general bojnik Ivica Kinder biti razriješen dužnosti ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), a njegovo razrješenje stupit će na snagu kada se postigne dogovor o osobi koja će ga zamijeniti.

Istaknuo je da to mora biti osoba oko koje postoji suglasje predsjednika Vlade i predsjednika Republike, a na prijedlog ministra obrane.

"Razgovarali smo i suglasili smo se, da je uistinu s obzirom na više nego jasno uočene nezakonitosti i nepravilnosti niza djelatnika u okviru VSOA-e, da će ga se razriješiti te dužnosti. Prema informacijama koje imam i prema onome što je on sam kazao ne vidim tu neku njegovu korist ili izravnu odgovornost", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Pojasnio je i da je danas prvi put i vidio izvješće koje mu je dostavio Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, proučio ga i pročitao te na sastanak zvao ravnatelja Kindera. Plenković smatra da je došlo do nepravilnosti za koje su odgovorni pojedini službenici VSOA-e i neki njima nadređeni u hijerarhiji.

Navevši kako nije realno da VSOA-a bude bez čelnika jer nema zamjenika, pojasnio je da će Kinderovo razrješenje stupiti na snagu onaj dan kada se dogovore o osobi koja će ga zamijeniti. "To mora biti osoba oko koje postoji suglasje predsjednika Vlade i predsjednika Republike, a na prijedlog ministra obrane", pojasnio je.

Podsjetio je kako je Kinder na tu dužnost izabran prije sedam godina i tada su ga izabrali bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i tadašnji premijer Zoran Milanović.

Dodao je i da su mu prije tri godine Grabar-Kitarović i on kao premijer produžili to povjerenje, ali u sadašnjoj situaciji nema mjesta da on ostane na toj dužnosti.

"On je to i sam danas vrlo jasno rekao i komunicirao. Mi ćemo pronaći osobe koja ima odgovarajuće vještine", kazao je. Smatra da će se ta osoba pronaći u idućih nekoliko dana ili tjedana. Na upit misli i li o tome razgovarati s Milanovićem, poručio je: Riješit ćemo to, u kontaktima će se to riješiti.

Plenković je rekao i da imaju već nekoga predložiti za tu funkciju, ali nije želio reći o kome se radi.

Rekao je da ga u izvješću nije ništa šokiralo jer je proteklih nekoliko mjeseci i sam ravnatelj "poduzimao određene aktivnosti, o čemu smo znali. Bili smo proteklih tjedana informirani o prirodi aktivnosti koje su se događale", rekao je premijer.

Inače, predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je prošli dopis premijeru Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) zbog nezakonitog trošenja državnog novca.

U Uredu predsjednika ističu da Milanović smatra kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost nakon što su u izvješću Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru VSOA-e navedene opsežne i teške povrede. (Hina)