Hrvatski onkološki pacijenti od 2024. godine liječit će se najsuvremenijim terapijama u novom Centru za liječenje malignih bolesti u Zaboku, najavljeno je u ponedjeljak u Zagrebu na potpisivanju ugovora o izgradnji novoga centra.

Medicinski centar Sveučilišta u Pittsburghu (UPMC) u prvoj fazi ulaže 120 milijuna kuna u izgradnju novog onkološkog centra u sklopu Opće bolnice Zabok. Radovi počinju iduće godine, a centar će za prihvat prvih pacijenata biti spreman u prvoj polovici 2024.

Ugovor o izgradnji novog centra potpisali su predsjednica uprave UPCM-a Leslie Davis i Dragan Primorac u ime partnerske institucije Specijalne bolnice "Sv. Katarina“.

Istodobno je potpisan Ugovor o suradnji UPMC-a i Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

"Ovo je trenutno najveća investicija SAD-a u ovom dijelu Europe, a hrvatskim pacijentima će omogućiti dijagnostičke i terapeutske usluge u cijelosti ekvivalentne onima u SAD-u, sukladno postojećim cijenama HZZO-a", rekao je Primorac.

Ocijenio je to golemim iskorakom u transferu najnovijih znanja iz SAD-a i dramatičnim podizanjem kvalitete zdravstvene skrbi u Hrvatskoj, posebice u borbi protiv raka.

- Najveća američka bolnica UPMC s 92.000 zaposlenih i 5.000 liječnika ulaže u Hrvatsku 120.000.000 kn s ciljem izgradnje jednog od najmodernijih europskih centara centar za liječenje raka, bolesti od koje će (prema Nacionalnom strateškom okviru protiv raka do 2030, koji je objavljen 15.12.2020.) u budućnosti oboliti svaki treći građanin Hrvatske.

Potpisali smo Ugovor na kojem se radilo pet godina, a plan je da usluge liječenja budu dostupne svim pacijentima bez obzira na njihovu platežnu moć, i to kako su govornici najavili danas, putem uputnica HZZO-a. Hrvatska ima sjajne liječnike i zdravstveno osoblje, a ova suradnja je iznimna prilika da u suradnji s ovom vrhunskom američkom institucijom napravimo zajedno goleme iskorake, a sve za dobrobit naših pacijenata, objavio je dr. Primorac.

Izgradnja novog centra za godinu dana

Projekt se u cijelosti realizira u suradnji s Općom bolnicom Zabok u prostoru gdje je donedavno bila Specijalna bolnica Sv. Katarina, a plan je da se novi Centar za liječenje malignih bolesti izgradi za oko godinu dana.

Delegacija UPMC-a također se susrela se s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, koji je pružio punu potporu tom strateškom projektu.

Među prisutnima na svečanosti potpisivanja bili su državni tajnici u ministarstvima zdravstva i gospodarstva Tomislav Dulibić i Hrvoje Bujanović, otpremnik poslova veleposlanika SAD-a Mark Fleming, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić.

"Suradnja UPMC-a, Specijalne bolnice Sv. Katarina i OB Zabok ponudit će hrvatskim građanima personalizirani pristup liječenju karcinoma, na tragu nastojanja Ministarstva zdravstva u borbi protiv raka", istaknuo je Dulibić.

UPMC je najveći američki medicinski centar koji zapošljava 92.000 djelatnika, od toga 5000 liječnika. Godišnji im je proračun 23 milijarde dolara, a u lancu UPMC-a je ukupno 40 bolnica s 8400 kreveta.

Primorac je rekao da bi centar u Zaboku trebao biti izgrađen do početka 2024., a do tada će hrvatski liječnici odlaziti u Pittsburgh kako bi se upoznali s tamošnjim protokolima liječenja. (Hina/iPress)