Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner protivi se širenju šengenskog prostora na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku, objavila je njemačka agencija dpa pozivajući se na austrijski list Kurier.

"Nije prikladno glasati o proširenju kad sustav vanjskih granica ne funkcionira", kazao je konzervativni austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner tom austrijskom listu.

Austrija je suočena s povećanim priljevom izbjeglica koji su do nje stigli preko drugih zemalja EU-a na takozvanoj balkanskoj ruti.

Po podacima austrijskog ministarstva unutarnjih poslova, više od 90.000 ih je stiglo na austrijsku granicu od početka godine.

Među njima ih 75.000 nije bilo prethodno registrirano u nijednoj zemlji EU.

"Zato se kao ministar unutarnjih poslova koji je odgovora za sigurnost, protivim širenju", kazao je Karner.

Hrvatska je ispunila uvjete za ulazak u šengenski prostor i dobila zeleno svjetlo Europske komisije i Europskog parlamenta.

Konačnu odluku donijet će Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove koje se sastaje 8. i 9. prosinca u Bruxellesu. Češko predsjedništvo je pripremilo dva nacrta odluke, jedan za Hrvatsku, a jedan za Bugarsku i Rumunjsku.

To otvara mogućnost da samo Hrvatska uđe u šengen, s obzirom da su u nizozemskom i švedskom parlamentu izrazili protivljenje primanju Bugarske i Rumunjske.

Odluku donose države članice EU-a, koje su istodobno članice šengenskog prostora, njih 22. Za odluku je potreban konsenzus.

Austrija se dosad nije protivila ulasku Hrvatske u šengenski prostor. (Hina)