Najmanje troje ljudi, među kojima i vrlo mlada djevojka, poginuli su nakon odrona tla izazvanog obilnim kišama na južnome talijanskom otoku Ischiji, objavio je u nedjelju ured prefekta Napulja.

Zaposlenici hitne pomoći pojačali su potragu za nestalima dan nakon što je klizište uništilo Casamicciola Terme. Još uvijek se desetak osoba smatra nestalima.

U nedjelju su se spasiocima pridružili i ronioci koji pretražuju vode blizu luke Casamicciole, gdje se u subotu gomila mulja i kamenja odronila s najviše otočke uzvisine prekrivši kuće i ceste.

Na video snimkama iz zraka vide se zgrade koje su uništili odroni, a jedan ih je stanovnik opisao kao "slap vode i blata".

Nova talijanska desničarska vlada na čelu s premijerkom Giorgiom Meloni u nedjelju je na sastanku izdala uredbu o pružanju što hitnije pomoći ljudima u potrebi nakon katastrofe. Objavljeno je izvanredno stanje za područje Ischije.

Njom je predviđen početni paket pomoći od dva milijuna eura, kao i privremeni prestanak plaćanja poreza za stanovnike do kraja godine.

Obilne oborine postaju sve češće i intenzivnije u svjetlu klimatskih promjena, kažu stručnjaci, pri čemu se hidrogeološki rizici u mnogim dijelovima Italije pogoršavaju, osobito u područjima u kojima su kuće izgrađene ilegalno.

Statistika pokazuje da je na vulkanskome otoku Ischiji, od Napulja udaljenom 30-ak km, bespravno izgrađen velik broj kuća. Zbog toga je stanovništvo sve češće u opasnosti od poplava i potresa, koji su često pogađali brdoviti otok posljednjih godina.

Kobno klizište ponovno je pokrenulo političke kontroverze u pogledu toleriranja bespravno izgrađenih kuća i nevoljkosti političara da se uhvate u koštac s tim problemom, bez obzira na to tko je na vlasti.

"Ljudi moraju shvatiti da u nekim područjima jednostavno ne mogu živjeti i da se, u rizičnim dijelovima, zgrade moraju srušiti", rekao je u nedjelju za RAI guverner Kampanije Vincenzo De Luca. (Hina/iPress)