Istarski demokratski sabor (IDS) isključio je predsjednicu Zajednice Talijana Buja Lenu Koreniku nakon tvrdnji jednog istarskog portala da je "u četiri različite tvrtke usko surađivala s obitelji Di Caprio, čiji je čelni čovjek više puta uhićen zbog mafijaške djelatnosti".

Potvrdio je to u srijedu novinarima predsjednik IDS-a Dalibor Paus navodeći kako su u stranci "šokirani onime što su nedavno imali prilike čitati na jednom lokalnom portalu".

"Razgovarao sam s kolegama s Bujštine, koji su također zaprepašteni i decidirano tvrde da nisu imali apsolutno nikakvih saznanja o tom slučaju. Da jesu, siguran sam da dotična osoba ne bi bila primljena u članstvo IDS-a, a kamoli bila na našoj listi za Gradsko vijeće Buja", rekao je Paus.

Bez obzira što je cijeli slučaj u fazi indicija, stranka je promptno donijela odluku da Lena Korenika prestaje biti članicom IDS-a, dodao je.

"Pozivam ju da podnese neopozivu ostavku na mjesto gradske vijećnice. Osim toga, želio bi pojasniti da je bila predložena zbog angažmana u Zajednici Talijana Buje temeljem svega što je napravila za Talijansku zajednicu, a to je segment koji ne možemo osporiti. Međutim, optužbe koje joj se stavljaju na teret stranci predstavljaju uteg kada je riječ o integritetu, a to IDS ne može tolerirati", poručio je Paus.

U međuvremenu, predsjednica Zajednice Talijana Buje Lena Korenika izjavila je novinarima da je šokirana postupkom predsjednika IDS-a, koji je "nije ni nazvao", pa joj nije pružena prilika da razjasni situaciju nakon što su pale teške optužbe na njezin račun.

Tvrdi da s okrivljenim Di Caprijom nema nikakve veze, već da je imala poslovni odnos s njegovim sinom. (Hina)