Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) testirat će se u subotu, 3. lipnja, slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se nalaze u Hrvatskoj, rečeno je u srijedu na predstavljanju sustava čiji je cilj smanjenje žrtava i materijalnih šteta u kriznim situacijama.

SMS poruka za područje cijele RH glasit će „Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje u kriznim situacijama'', a pošiljatelj poruke bit će HR112ALERT, istaknuto je na predstavljanju.

Poruke će svojim korisnicima slati sva tri operatora javnih pokretnih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom, A1 i Telemach), a dobivat će ih i korisnici u roamingu. Sustav podržava slanje SMS upozorenja korisnicima koji su trenutno pozicionirani u odabranom području za slanje upozorenja, a koji su imali interakciju s mrežom operatora u trenutku slanja SMS-a.

Uz ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, predstavljanju su nazočili ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, članovi uprave telekomunikacijskih operatora, predstavnici HAKOM-a i AZOP-a te predstavnici operativnih snaga sustava civilne zaštite.

''Realizacijom ovog velikog i za jačanje sustava civilne zaštite iznimno značajnog projekta, ispunit ćemo zahtjeve javne sigurnosti za upravljanjem kriznim situacijama kroz podizanje razine spremnosti MUP-a, kao središnjeg tijela u nacionalnom sustavu upravljanja u kriznim situacijama'', rekao je Božinović.

Istaknuo je kako je SRUUK osiguran kroz sufinanciranje EU iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija s preko 7 milijuna eura bespovratnih sredstava te da će projekt doprinijeti jačanju pozicije Hrvatske kao sigurne turističke destinacije.

Dodao je da je SRUUK jedan od planirana 82 projekta Strategije upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. u ukupnoj vrijednosti od 1,8 milijardi eura.

Poruka će sadržavati hitne mjere koje treba poduzeti

Trut je naglasio kako je od iznimne važnosti pravovremeno obavješćivanje o nastanku krizne situacije, jer se na taj način mogu izbjeći potencijalne opasnosti odnosno primiti poruka s uputama za postupanje u ugroženom području.

Što se tiče kriznih situacija koje obuhvaća, Trut je rekao kako će kroz sustav biti moguće poslati upozorenje za svaku situaciju koja ugrožava živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine.

''Parametri su postavljeni, standardni operativni postupci su pripremljeni, informaciju o događaju daju, kao i dosad, relevantne organizacije, a Ravnateljstvo civilne zaštite kroz sustav 112 kreira poruku na prihvatljiv način i šalje ju prema javnosti'', rekao je.

SRUUK je jedinstven alat kojim će se prvi puta u Hrvatskoj, porukama putem mobitela, brzo i učinkovito obavještavati građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta.

Stanovnici određenog područja RH, kao i posjetitelji, u kriznom trenutku će preko svojih mobitela dobiti poruku upozorenja o prirodnim nepogodama i katastrofama, velikim nesrećama, epidemijama ili ostalim vrstama kriza.

Uz obavijest o opasnostima koje prijete, poruka će sadržavati i mjere koje je hitno potrebno poduzeti, kako bi se negativne posljedice svele na minimum. Uz stanovnike i posjetitelje, obavijest će dobivati i sudionici sustava civilne zaštite krizom zahvaćenog područja, što će omogućiti brži odgovor na krizu i saniranje njezinih posljedica. (Hina)