Sustav za brzu obradu onkoloških i onkološki suspektnih pacijenata kao pilot-projekt kreće početkom srpnja u jednom KBC-u, a ostale bolnice uključit će se nakon ljeta. Projekt je vrijedan 3,8 milijuna eura, a za sve pretrage dovoljna je jedna uputnica, piše u petak Večernji list.

Kad posumnja na moguće maligno oboljenje kod svog pacijenta, za kojeg zna da u obiteljskoj anamnezi ima karcinoma, obiteljski doktor neće više morati moliti onkologa s kojim je studirao da u dežurstvu što prije primi njegova pacijenta zbog kojeg je jako zabrinut. Umjesto toga, pacijentu će putem aplikacije osigurati kompletnu bolničku obradu unutar sedam dana.

Pacijent s ovom onkouputnicom neće morati za sva daljnja dijagnosticiranja i liječenja dolaziti po nove uputnice kod svog obiteljskog doktora. To neće biti potrebno ni na relaciji iz jedne bolnice u drugu, iz bolnice u dom zdravlja i obrnuto, jer će ustanove međusobno implementirati protokol za brzu obradu onkoloških pacijenta.

Riječ je o sustavu za brzu obradu onkoloških i onkološki suspektnih pacijenata, projektu koji će kao pilot krenuti početkom srpnja u jednom od kliničkih bolničkih centara, što treba još definirati. Sve ostale bolnice uključit će se krajem rujna, odnosno početkom listopada. Za projekt vrijedan 3,8 milijuna eura proveden je postupak javne nabave.

I sada se, naime, pacijenti naručuju na zdravstvene usluge kroz postojeće informacijske sustave, a moguće je i prioritetno naručivanja ako obiteljski liječnik smatra da pojedini pacijent ima veći prioritet od ostalih. Na bolnicama je da osiguraju slobodne prioritetne termine u propisanom roku, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić. (Hina)