Sanja Radolović, saborska zastupnica iz redova SDP-a u raspravi u Hrvatskom saboru govorila je u ime Kluba SDP-a o novoj dražbi Uljanik brodogradilišta koja će biti zakazana za drugu polovicu listopada nakon što je već u nekoliko navrata propala prodaja Uljanik brodogradlišta i dolazak novog investitora koji je jedini spas za možebitno održavanje brodogradnje i proizvodne djelatnosti na području pulskog brodogradilišta.

Radolović je naglasila kako je krajnje vrijeme da se Vlada RH prestane poigravati sa sadašnjim radnicima Uljanika, budući da je račun Uljanika opet preko 20 dana u blokadi, s bivšim radnicima i kooperantima koji čekaju podmirenje zaostalih plaća u ukupnom iznosu od preko 20 milijuna eura kao i sa svim Puležanima i Istrijanima koji napokon zaslužuju znati da li je konačan cilj Vlade gašenje proizvodnje i prenamjena 660.000 kvadratnih metara kopnenog i morskog područja koje je pod koncesijom u turizam i da li ćemo time u Puli dobiti „novi Muzil, novu Hidrobazu ili novu Saccorgianu“, odnosno područja koja su (pre)namijenjena za turizam, a na kraju desetljećima zjape prazna i zapuštena toliko da se na njima ni „trava ne kosi“, a kamoli događa bilo kakva gospodarska aktivnost ili poput Muzila čak ni građani ne mogu na njih „nogom kročiti“.

Radolović je naglasila kako nova dražba Uljanika predviđa prodaju prodaju Uljanika za 9,6 milijuna eura, odnosno svega 35% utvrđene vrijednosti udjela dok je dva mjeseca ranije početni iznos bio 50% utvrđene vrijednosti udjela. Dakle, ovaj iznos ukoliko uopće bude zainteresiranih neće biti dovoljan niti da se namire radnička potraživanja, rekla je Radolović.

Osim plaća postojećim radnicima, kao i dugovanja prema 2.300 bivših radnika te prema kooperantima., na čekanju su i poslovi koje bi Uljanik brodogradilište moglo ugovoriti, kao i sama likvidnost brodogradilišta.  Radolović je podsjetila kako su predstavnici Vlade u Skupštini vjerovnika Uljanika odbili jedinu ponudu investitora koja je zaprimljena prošle godine i potom su izmijenili uvjete prodaje brodogradilišta koji nisu doveli do nikakvog pozitivnog pomaka, već samo „neslavnih“ pokušaja prodaje i stalne izmjene uvjeta prodaje od strane Vlade RH. Radolović je također podsjetila kako su i predstavnici sindikata, Agencija za radnička potraživanja te direktor društva bili za prihvat ponude, dok su sad bili protiv rasprodaje Uljanika za iznos koji neće biti dovoljan ni za podmirenje zaostalih plaća, a iako je početna cijena 9,6 milijuna eura, cijena se teoretski može smanjiti unedogled što je apsolutni apsurd.

Zaključno, Radolović je naglasila kako gubici koje Uljanik nečinjenjem Vlade RH proizvodi, iznose skoro milijun eura na mjesečnoj razini, a jedine ponude koja je zaprimljena prošle godine, ali su je predstavnici Vlade u Skupštini vjerovnika odbili više nema i s pravom se može reći da je Vlada postala „grobar“ hrvatske brodogradnje kao i samog pulskog brodogradilišta. (iPress)