Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar demantirao je da je Slovenija ponovno uspostavila unutarnje kontrole na granici i rekao da ta mogućnost "trenutačno nije na stolu", ali je poručio da je policija pojačala nadzor na najkritičnijim područjima u kojima je povećan broj ilegalnih prelazaka.

Prema izjavi ministra, policija je jutros pojačala nadzor na najkritičnijim dijelovima granice, a to su područja policijskih uprava Novo Mesto i Koper, gdje je zabilježen najveći porast broja ilegalnih prelazaka granice. Ne radi se o ponovnoj uspostavi unutarnje kontrole na granici, već o pojačanim kompenzacijskim mjerama, naglasio je.

Uvjerava da mjera uspostave unutarnjeg nadzora na granici s Hrvatskom trenutačno nije na stolu, ali nije isključio tu mogućnost. "Ako se kao ministar unutarnjih poslova zapitam što sam učinio u svom prvom mandatu ovdje u MUP-u, mogu samo odgovoriti da nikada nisam mislio da ću zatvoriti zapadnu granicu s Italijom, ali jesam za vrijeme covida-19. Dakle, i ovdje kažem - nikad ne reci nikad", rekao je Poklukar.

Slovenska policija provodi pojačan nadzor na privremenim kontrolnim punktovima i po potrebi zaustavlja sumnjivo vozilo i provjerava ga, što je inače prepušteno procjeni svakog pojedinog policajca, rekao je ministar. 

Prema Poklukarovim riječima, Slovenija je svjesna da se migracijama ne može učinkovito upravljati samo na unutarnjim granicama, već ih treba rješavati u suradnji sa širom regijom i zemljama izvorišta. 

Jedno od rješenja problema bilo bi osiguranje učinkovite kontrole vanjskih granica Europske unije, što je inače zajednička odgovornost cijele EU, govori slovenski ministar. Slovenija ima velika očekivanja, posebice u pogledu potpisivanja i provedbe sporazuma između Frontexa i zemalja zapadnog Balkana. "Spomenuti sporazumi omogućuju raspoređivanje Frontexa u regiji za potporu nacionalnim graničnim tijelima u zaštiti granica", rekao je Poklukar. 

Poklukar danas putuje u Bruxelles na sastanak ministara unutarnjih poslova. Planira se sastati i s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem na temu migracija. Poklukar je na današnjoj konferenciji za medije izrazio uvjerenje da će Slovenija idućih mjeseci uspjeti pronaći rješenja glede smještaja migranata. Upozorio je i da većina tražitelja azila zlorabi institut međunarodne zaštite jer nedugo nakon početka azilantskog postupka napuštaju zemlju i kreću prema zemljama odredišta. Pohvalio je policiju da je učinkovita i da dobro reagira na povećani broj migranata. 

Broj ilegalnih prelazaka granice u Sloveniji znatno se povećao u 2023., posebice ovog ljeta. Policija je dosad zabilježila nešto više od 40.000 takvih prelazaka, dok ih je u prvih osam mjeseci prošle godine imala gotovo tri puta manje, odnosno nešto više od 13.600. Najveći udio ilegalnih prelazaka zabilježen je u Posavju, u tamošnjim naseljima Rigonce, Dobovi i Obrežju. 

U posljednje vrijeme sve više zemalja jača granične kontrole sa susjednim zemljama zbog povećanog broja migranata, uključujući Njemačku i Poljsku.

Slovenci uvode kontrolne punktove uz granicu s Hrvatskom

Po uzoru na Italiju, Slovenija pooštrava granične kontrole zbog ilegalnih migracija.

Kako neslužbeno doznaje 24ur, policija je odmah nakon graničnih prijelaza postavila punktove na kojima može sigurno zaustavljati vozila, i to na sljedećim mjestima: kod željezničkog nadvožnjaka u mjestu Rigonce u blizini prijelaza Harmica, na punktu Trnovec kod Metlike, Obrežje kod Kalina, ali i na granici prema Italiji – u mjestima Rakitovec, Podgorje i Sočerga na području PU Koper. Iza graničnog prijelaza Obrežje, najvećeg cestovnog prijelaza Hrvatske i Slovenije, policija je organizirala motrenje.

Sloveniju ilegalno dolaze preko tzv. zapadnobalkanske rute, uključujući i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Slovenska policija od početka godine do kraja kolovoza obradila je 36.137 ilegalnih prelazaka državne granice između Slovenije i Hrvatske. U istom razdoblju prošle godine obrađen je 13.601 neovlašteni ulazak.

Dodaju i da diljem Europe raste broj ilegalnih prelazaka granice. Unatoč Schengenu, Austrija već dulje vrijeme proširuje graničnu kontrolu i sa Slovenijom i s Mađarskom.

Europska agencija za zaštitu granica Frontex najavila je prije nekoliko dana da će, u svjetlu nedavnog povećanja broja migranata koji pristižu na otok Lampedusa, pojačati podršku Italiji, prenosi N1. (iPress/Hina)