Na sjednici Gradskog vijeća Rijeke u četvrtak većinom glasova nije prihvaćeno ni izvješće o polugodišnjem izvršenju gradskog proračuna niti izvješće gradonačelnika Marka Filipovića o njegovu radu u prvoj polovici godine.

Filipović je u izvješću o izvršenju proračuna u razdoblju od siječnja do lipnja istaknuo da su na prihodovnu i rashodovnu stranu najviše utjecala inflatorna kretanja. Od prihoda je najviše rastao iznos od poreza na dohodak, zahvaljujući povećanjima plaća, a na rashodovnoj strani su rasle cijene usluga i roba, rekao je.

Prihodi su u šest mjeseci ostvareni u iznosu od 85,9 milijuna eura, što je gotovo 50 posto godišnjeg proračunskog plana, a rashodi 70 milijuna eura, ili 40 posto godišnjeg plana, rekao je Filipović.

Izvješće nije prihvatilo 17 vijećnika, među kojima oni iz HDZ-a, Mosta, Unije Kvarnera i Možemo, te nezavisni vijećnici Davor Štimac, Iva Rinčić, Maša Magzan i Marin Račić. Za prihvaćanje izvješća bilo je 11 vijećnika iz SDP-ove koalicije i PGS-a.

U izvješću o radu u prvoj polovici godine Filipović je naveo da se u suradnji s državnim tvrtkama priprema ili realizira niz infrastrukturnih projekata, poput novih čvorova na riječkoj obilaznici, da je s Talijanskom unijom dogovoren projekt gradnje dječjeg vrtića, predano 90 stanova građenih po modela POS-a, surađuje se s KBC-om na projektu nove bolnice za majku i dijete.

U tijeku je i velika investicija u vodovodu i odvodnji te obnovi toplinarstva, na početku godine je smanjen gradski prirez na 13 posto, a proveden je i preustroj Gradske uprave, istaknuo je Filipović.

Nije prihvaćeno ni izvješće o radu gradonačelnika

Štefica Jagić Rađa (HDZ) ocijenila je da je riječ o samohvali i "idealiziranoj slici ne baš idealne situacije". Gradonačelnik se prvenstveno bavio protokolom, iz njegova ureda nije izašla ni jedna dobra ideja u korist građana, a gotovo sve u Rijeci se radi novcem Vlade, rekla je.

Iva Rinčić je upitala što se iz izvješća može izdvojiti kao ključni razvojni projekt gradonačelnika i ustvrdila da nedostaju pokazatelji koristi njegovih čestih putovanja.

Iva Davorija (Možemo) ocijenila je da je preustroj Gradske uprave proveden naglo i nepromišljeno te zamjerila na nedovoljnoj transparentnosti u odnosima s tvrtkama povezanim s Lűrssen grupom.

Izvješće je prihvatilo sedam vijećnika SDP-ove koalicije, protiv je bilo 17 vijećnika HDZ-a, Mosta i Možemo te četvero nezavisnih vijećnika. Suzdržane su ostale dvije vijećnice PGS-a.  

Tijekom aktualnog sata je HDZ-ov vijećnik Josip Ostrogović upitao zašto je u Rijeci ista ekonomska cijena gradskih vrtića od 2008. Ustvrdio je kako je to nerealno, te upitao znači li to da pada kvaliteta rada odgojitelja i osoblja.

Zamjenica riječkoga gradonačelnika Sandra Krpan poručila mu je da neće odgovoriti jer Ostrogović ne bi smio biti u Gradskom vijeću, budući da je Povjerenstvo za sukob interesa procijenilo da ne može biti član Uprave ACI-ja i gradski vijećnik. (Hina)