Europska komisija je u četvrtak na deset godina produljila dozvolu za uporabu glifosata, najčešće korištenog herbicida u svijetu, nakon što se države članice ponovno nisu uspjele složiti oko toga prijedloga.

"Glifosat je u potpunosti ponovno analiziran u rigoroznom procesu koji je trajao četiri godine (između 2019. i 2023.) i u kojem je uzeta u obzir znatna količina znanstvenih informacija. I ranija i trenutna procjena nisu utvrdile kritične probleme”, kaže se u izjavi Komisije.

Nešto ranije u četvrtak prijedlog Komisije da se produlji dozvola za uporabu glifosata do 2033. godine nije uspio dobiti potrebnu kvalificiranu većinu na Žalbenom odboru ni za ni protiv i nakon toga se Komisija odlučila sama donijeti odluku. Sadašnja dozvola istječe 15. prosinca 2023.

Za odluku na odboru potrebna je kvalificirana većina, to jest za nju mora glasati najmanje 55 posto država članica, odnosno njih 15 koje predstavljaju najmaje 65 posto ukupnog stanovništva EU-a.

Sredinom listopada Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje (SCOPAFF) također nije uspio dobiti potrebnu kvalificiranu većinu ni za odbacivanje ni za prihvaćanje prijedloga i stoga je prijedlog upućen na Žalbeni odbor, koji također nije mogao donijeti odluku.

Riječ je o provedbenom aktu koji Komisija može donijeti, ali uz kontrolu država članica. Taj se postupak u žargonu EU-a naziva komitologija. Tu kontrolu države članice ostvaruju kroz posebne odbore u čiji sastav ulaze predstavnici vlada država članica, a predsjedava im predstavnik Komisije.

“Sukladno pravilima komitologije, u nedostatku kvalificirane većine na Žalbenom odboru, Komisija je zakonski obvezna donijeti odluku prije isteka trenutnog odobrenja (15. prosinca 2023.)”, navodi Komisija.

Dodaje da europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) nije identificirala kritična područja zbog kojih bi bilo potrebno spriječiti obnovu odobrenja.

Uporaba glifosata je vrlo kontroverzna. Međunarodna agencija za istraživanje raka smatra da je glifosat vjerojatno kancerogen za ljude s čime se ne slažu Europska agencija za sigurnost hrane, Europska agencija za kemikalije te nacionalna tijela država članica Europske unije.

S druge strane, agrokemijska industrija se snažno zauzima za nastavak uporabe glifosata.

Zastupnički klub Zelenih u Europskom parlamentu pozvao je u četvrtak Komisiju da “uzme u obzir uvjerljive znanstvene dokaze o opasnostima uporabe glifosata za zdravlje ljudi i prirodu te da zabrani njegovu uporabu”.

Potpredsjednik Odbora za okoliš, nizozemski zastupnik Zelenih Bas Eickhout ističe da je prije šest godina Europska unija produljila na pet godina dozvolu za uporabu glifosata i da je tada dogovoreno da se u tom razdoblju postupno smanjuje uporaba toga pesticida. Prošle godine dozvola je privremeno produljena na godinu dana.

“Odluka pokazuje da Komisija ne samo da zanemaruje načelo predostrožnosti, već i opravdanu zabrinutost mnogih europskih građana. Ne bismo se trebali ovako kockati s našom bioraznolikošću i javnim zdravljem”, rekao je Eickhout. (Hina)