Priprema se nova runda poticaja za moguće i 10-ak tisuća projekata energetske obnove u kojima će ponovo na svoje doći i vlasnici obiteljskih kuća koji su prema uvidu s tržišta vidno zainteresirani za energetsku obnovu nekretnina, ali su im potpore važne da zatvore konstrukciju.

Nova prilika za to uskoro će im se omogućiti, a pokazatelj je to što su u završnici pripreme za predstojeći poziv ukupne vrijednosti 120 milijuna eura, s time da će dio novca biti namijenjen i u svrhu energetske obnove obiteljskih kuća oštećenih u potresima.

U proceduri prvo slijedi objava svih uvjeta pod kojima će zahvaljujući potporama građanima olakšati investicije u pojedinačne mjere ili cjelovitu energetsku obnovu.

To se može očekivati uskoro: u službenim najavama rok za objavu uvjeta se približava istekom godine. Neslužbeno, već do kraja studenog ili početkom prosinca uvjeti mogli biti objavljeni na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a Fond će sa zaprimanjem zahtjeva krenuti u 1. kvartalu 2024.

Ekspanziju ulaganja u energetsku obnovu obiteljskih kuća, u okviru čega će se poticati i korištenje obnovljivih izvora energije, potvrdio je ovih dana direktor Fonda Luka Balen. Što se tiče postotka sufinanciranja za ugradnju fotonaponskih elektrana, čini se da će iznositi 50 posto, poznato je da stopa sufinanciranja iznosi do 60 posto za energetsku obnovu kuća koje nisu oštećene u potresu te do 80 posto za oštećen.

U FZOEU su tijeku i aktivnosti na pripremi programa sufinanciranja energetske obnove kuća namijenjenog onim građanima koji su u riziku od energetskog siromaštva, a ti će troškovi biti financirani u cijelosti, donosi Poslovni.hr