Talijanska premijerka Giorgia Meloni u petak je u Zagrebu izjavila da će Italija ukinuti kontrole na granici sa Slovenijom čim se geopolitička situacija stabilizira.

Meloni, koja je prva talijanska premijerka u povijesti, ujedno je i prva predsjednica neke talijanske vlade u bilateralnom posjetu Hrvatskoj u više od dva desetljeća. 

„To je stvarno neobjašnjivo jer smo mi i geografski i povijesno veoma bliske zemlje”, rekla je Meloni. 

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima kazala je da dvije zemlje odlično surađuju, ali da, osim na ekonomskom i industrijskom planu, moraju zajedno i strateški djelovati. 

Plenković je rekao da je Italija prvi trgovinski partner Hrvatske i jedan od pet najvećih ulagača u posljednjih 30 godina. Dvije zemlje prošle su godine imale osa, milijardi eura razmjene. 

Prihvatni centri u Albaniji

Meloni je rekla da se s Plenkovićem slaže po nizu pitanja, između ostalog i u tome da je Europska unija suočena s migrantskom krizom bez presedana.

Ona često razgovara s afričkim čelnicima i tvrdi da EU mora imati drugačiju suradnju s državama na tom kontinentu. 

Meloni je prošli tjedan objavila da su Rim i Tirana postigli dogovor kojim će Italija migrante spašene na moru slati u Albaniju gdje će se uspostaviti dva centra. Vjeruje se da će Albanija moći procesuirati oko 36 tisuća tražitelja azila godišnje, prenijeli su svjetski mediji. 

Taj je dogovor u Zagrebu nazvala „veoma inovativnim i inteligentnim”, istaknuvši da je zainteresirao i druge europske države pa bi mogao postati primjer ako se uspješno provede. 

Italija je odlučila biti pionir u trenutku kad Europa mora smišljati nova rješenja, naglasila je. 

Šengenske granice 

Rim je u listopadu, nakon terorističkog napada Hamasa i izbijanja rata u Pojasu Gaze, uveo kontrole na šengenskim granicama sa Slovenijom, nakon čega je Ljubljana odlučila učiniti isto na granici s Hrvatskom. 

Meloni je u petak rekla da je Italija „uvijek spremna” ukinuti te kontrole kad se okolnosti smire. 

Plenković je pozvao da taj „privremeni režim ne traje dugo”, a da se u međuvremenu dodatno intenzivira već odlična suradnja triju policija.

Pozvao je Italiju da tijekom blagdana u prosincu, kad se očekuje veći intenzitet putovanja među državama, „fleksibilizira” granični režim. 

Meloni i Plenković razgovarali su i o proširenju Europske unije koje talijanska premijerka radije naziva „ponovnim ujedinjenjem Europe”.

Dvije države to snažno zagovaraju – Meloni je naglasila kako se državama treba poslati signal kako EU cijeni njihove napore te da nema privilegiranih u tom procesu, a Plenković da napredak mora ići prema individualnim zaslugama. 

Hrvatski premijer zahvalio je talijanskoj premijerki na podršci članstvu u eurozoni i šengenskom prostoru, pa i pristupanju Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koje bi se moglo dogoditi u prvih nekoliko mjeseci 2026. godine. 

Meloni je u Zagreb stigla dan ranije. Ona, Plenković, poljski premijer Mateusz Morawiecki, malteški premijer Robert Abela i predsjednik Europskog vijeća na neformalnoj su večeri, jednoj od četiri, razgovarali o novom strateškom programu EU-a.

Europski čelnici okupit će se na istu temu i u Parizu, Berlinu i Kopenhagenu. (Hina)