Vukovarom je u subotu prošla dosad najmasovnija Kolona sjećanja, izvijestile su vukovarske gradske vlasti, dodavši kako se procjenjuje da je od Nacionalne memorijalne bolnice do Memorijalnog groblja hodalo 150.000 ljudi iz Hrvatske i svijeta u sjećanje na vukovarsku tragediju.

"Hvala na svakom koraku, upaljenoj svijeći i upućenoj molitvi za žrtve Vukovara. Hvala vam na dostojanstvenoj, ponosnoj, veličanstvenoj i najmasovnijoj Koloni sjećanja", poručili su iz Grada.

Dostojanstveno i u miru ulicama Vukovara u subotu je prošlo na desetke tisuća građana pristiglih u taj grad na 32. godišnju sloma vukovarske obrane u Domovinskom ratu, kada je u Vukovaru poginulo 2717 hrvatskih branitelja i civila, dok se za njih 373 još uvijek traga.

U počast žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu vijence podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položila su vijence i upalila svijeće državna i druga izaslanstva, koja su do groblja došla u koloni sjećanja od vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice "Dr- Juraj Njavro".

U bolničkom dvorištu održan je komemorativni program "Vukovar - moj izbor i u dobru i u zlu", što su riječi dragovoljca HOS-a Jean Michela Nicoliera, ubijenog na Ovčari, čiji je brat Paul bio u današnjoj koloni sjećanja rekavši kako je dolazak u Vukovar uvijek ispunjen emocijama i da mu je uvijek zadovoljstvo sresti se s ljudima u Vukovaru.

Među desecima tisuća hodočasnika bili su predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade, Gordan Jandroković i Andrej Plenković, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, ministri u Vladi, saborski zastupnici, predstavnici političkih stranaka te brojni drugi uglednici iz političkog i javnog života Hrvatske, koji su se u izjavama svi zauzimali za dostojanstveno obilježavanje žrtve Vukovara naglašavajući ogromnu žrtvu toga grada u Domovinskom ratu.

Kolonu su predvodili hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata i pripadnici HOS-a koji su branili Vukovar 1991. No, zbog velikog broja sudionika oni su se nalazili u sredini kolone, koja je bila dugačka više od 5,5 kilometara, kolika je udaljenost od bolnice do Memorijalnog groblja. Bio je to razlog jednosatnog kašnjenja u polaganju vijenaca i paljenju svijeća na groblju državnih i drugih izaslanstva.

Zvonila crkvena zvona, odjekivao glas Siniše Glavaševića

Dok su hodočasnici prolazili gradskim ulicama, sa zvonika crkve sv. Filipa i Jakova zvonila su zvona, a sa zvučnika smještenih na prozore zgrade Hrvatskog radija Vukovar odjekivala su ratna izvješća pokojnog Siniše Glavaševića, ubijenog na Ovčari 20. studenog 1991.

Kada bi nailazili pripadnici HOS-a, brojni građani koji su se nalazili duž trase kojom je prolazila kolona sjećanja zapljeskali bi, sporadično su se čuli i uzvici "Za dom spremni", a moglo se zamijetiti i kako pojedinci dižu ruku u zrak.

Na zgradi gradske uprave u središtu Vukovara izvješen je jumbo plakat ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja koji je tiskao Grad Vukovar, a izazvao je političke kontroverze jer je na plakatu u nazivu gesla "Vukovar - moj izbor i u dobru i u zlu" istaknuto slovo "U" te grb HOS-a.

Uz taj plakat izvješen je i plakat s grbovima svih postrojbi koje su branile Vukovar 1991., uz poruku "Hvala vam", koji su gradske vlasti predstavile naknadno, nakon što je objavljen plakat s geslom koji je uzburkao političku javnost.

U međuvremenu, Vijeće za domovinski pijetet tiskalo je svoj plakat za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara koji se u Vukovaru nalazi izvješen na ustanovama u vlasništvu Republike Hrvatske i vukovarskoj bolnici u kojoj je održan središnji komemorativni skup.

Na tim mjestima ne zamjećuje se plakat Grada Vukovara, koji je moguće vidjeti u svim dijelovima Vukovara.

U gradu su puni ugostiteljski objekti i pekarnice, a gradske ulice zakrčene su stotinama parkiranih automobila i drugih motornih vozila dok su autobusi preusmjereni na parkirališta u Priljevu, izvan središta grada.

Borković: Političari bi trebali zašutjeti, ovo nije vrijeme kampanje

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković poručio je u subotu da bi političari na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje trebali zašutjeti jer ovo nije vrijeme kampanje.

"Očekujemo da ovo stvarno bude hodočašće mučenicima za domovinu, jer oni to jesu i da državni vrh poštuje postulate za koje smo se borili i da bude jedinstven i da to zajednički iskazuju na taj dan. Drugim riječima, političari neka zašute, ovo nije vrijeme kampanje", rekao je novinarima Borković, poznat kao Mladi Jastreb na obilježavanju Dana sjećanja.

Smatra da bi političari trebali biti odgovorniji. "Ne malo, nego puno. Moraju biti odgovorniji prema onome što obnašaju. To je javna dužnost i obaveza prema narodu, a ne njihovi osobni interesi", poručio je.

Hodajući u koloni sjećanja prema Ovčari, Borković je rekao i da je radostan kada vidi masu koja je prepoznala i prepoznaje Vukovar kao središnje mjesto snage hrvatskog naroda, "i na neki način garancija da ćemo ući u obećanu zemlju i da će hrvatska mladost živjeti u onome za što smo se mi borili". 

Vijence su položili posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković s ratnim zapovjednicima i članovima obitelji branitelja, predsjednici Republike, Vlade i Sabora - Zoran Milanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić te gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Molitvu je predvodio đakovačko osječki nadbiskup i metropoli Đuro Hranić, a uslijedila je i sveta misa za sve žrtve u Domovinskom ratu koju je predvodio apostolski nuncij u Hrvatskoj Giorgio Lingua, podsjeća se u priopćenju. (Hina)