Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u utorak je recipročnim protjerivanjem Petra Novakovića, savjetnika u srbijanskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, odgovorilo na protjerivanje hrvatskog diplomata iz Srbije.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) u ponedjeljak je nepoželjnom osobom proglasilo prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je "grubo izišao oz okvira diplomatskih normi", kako je priopćio srbijanski MSP.

Beogradski mediji Šnajdera su proglasili špijunom. "U pitanju je dokumentirana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko-konzularne odnose i uslijed toga je proglašen personom non grata", objavile su provladine "Večernje novosti".

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u utorak da Hrvatska odbacuje osnove za protjerivanje hrvatskog diplomata i da uzvraća recipročnom mjerom.

"Sukladno članku 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, odlučili smo da se savjetnik srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu, gospodin Petar Novaković, proglasi personom non grata na području Republike Hrvatske", rekao je Grlić Radman na konferenciji za medije na Zrinjevcu.

Grlić Radman je rekao da je srbijanskoj veleposlanici Jeleni Milić uručena nota o protjerivanju Novakovića.

Srbija je protjerala prvog tajnika, a Hrvatska je uzvratila protjerivanjem savjetnika. Na pitanje novinara je li Hrvatska snažnije uzvratila Srbiji jer je protjerala diplomata na višoj funkciji, Grlić Radman je rekao da je "to stvar odabira".

"Mi smo uzvratili recipročno. Što smo ih trebali pitati koga ćemo protjerati? (...) Nismo se rukovodili ni diplomatskim zvanjem ni imenom", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.

Grlić Radman je dodao da je odluka Srbije "korak prema pogoršanju međusobnih odnosa i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika.

Hrvatski ministar srpsku je odluku stavio u predizborni kontekst, rekavši da se to moglo očekivati uoči izbora u Srbiji. Unatoč tome, kaže da je protjerivanje hrvatskog diplomata "zabrinjavajuće". (Hina)