Tehnološke tvrtke su predstavile brojne umrežene uređaje na najvećem telekomunikacijskom sajmu u svijetu, četverodnevnom kongresu Mobile World u Barceloni, koji završava u četvrtak.

Ovo su najzanimljiviji:

Prvi leteći automobil

Američka tvrtka Alef Aeronautics po prvi put javnosti je predstavila funkcionalni model nečega za što tvrdi da je prvi pravi leteći automobil.

“Vozi poput automobila, izgleda poput automobila i polijeće vertikalno“, rekao je šef tvrtke Jim Dukhovny.

Taj automobil na električni pogon dobio je poseban certifikat plovidbenosti američke Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA). 

Trenutni prototip može prevoziti dvije osobe i prijeći udaljenost od otprilike 170 kilometara, a tvrtka očekuje da će proizvodnja konačne inačice automobila započeti krajem 2025.

Tvrtka je već zaprimila gotovo 3000 predbilježbi za automobil, koji se prodaje za 300.000 američkih dolara.

Robotski pas

Kineska kompanija Tecno Mobile je predstavila psa robota, izgledom nalik njemačkom ovčaru, koji koristi umjetnu inteligenciju i snažne senzore kako bi razumio glasovne zapovjedi i izvodio trikove poput rukovanja, klanjanja ili penjanja po stubama.

Robotom nazvanim „Dynamic 1“ također se može upravljati aplikacijama za pametne telefone, a svrha mu je pružiti „radosti posjedovanja kućnog ljubimca“ bez gnjavaže.

Prozirno prijenosno računalo

Kineski proizvođač Lenovo je predstavio prototip laptopa s potpuno prozirnim staklenim ekranom veličine 17,3 inča. 

Umjesto tradicionalne tipkovnice, ima dodirnu površinu na kojoj se mogu projicirati tipke ili se na njoj može koristiti posebna olovka za crtanje po ekranu. Tvrtka nije najavila kada će proizvod biti u prodaji.

Prozirnost ekrana može se prilagođavati kako ne bi svatko tko prolazi mogao vidjeti što njegovi korisnici rade.

„Proziran ekran postojao je dosad samo u futurističkim filmovima“, rekao je izvršni upravitelj Aiguo Zheng, dodavši da je to sada postala stvarnost.

Lutka s umjetnom inteligencijom

Tijelom od tkanine, cvjetnom bluzom i smeđom kosom, Hyodol u potpunosti izgleda kao dječja lutka. No, Hyodol, koju proizvodi istoimena južnokorejska kompanija, namijenjena je starijim osobama.

Ima senzore i mikroprocesore koji koriste umjetnu inteligenciju, može svirati glazbu, glasovnim porukama podsjećati starije ljude da popiju lijekove te obavijestiti njihove skrbnike kada ne zabilježi nikakve kretnje u određenom vremenskom razdoblju.

Visoka je 35 centimetara, a izrađena je tako da govori kada je korisnik dotakne ili prema željenom rasporedu, primjerice u vrijeme obroka.

„Predani smo tome da pomognemo starijim osobama da žive neovisno dok istovremeno ostaju povezani sa svojom zajednicom i voljenima“, rekla je tvrtka.

Pretvarač otežanog govora

Nizozemski startup Whispp predstavio je aplikaciju za pozive koja koristi tehnologiju umjetne inteligencije kako bi otežani govor uzrokovan stanjima poput raka grla, moždanog udara ili mucanja simultano pretvarao u prirodni glas korisnika.

Za razliku od drugih rješenja za ljude s govornim poteškoćama koja pretvaraju govor u tekst, aplikacija omogućuje korisnicima da razgovaraju s kime god žele na svojim telefonima ili računalima te da održavaju prirodan tok razgovora, a da se pritom čuje njihov zdravi glas.

„Veoma smo sretni što ljudima koji su izgubili svoj glas pomažemo da ga vrate“, rekao je suosnivač i šef Whisppa Joris Castermans, dodavši da se nada da će aplikacija jednog dana biti na svim pametnim telefonima „kako bi se svijet učinio uključivijim“. (Hina)