Predsjednik SDP-a i predvodnik koalicije Rijeke pravde Peđa Grbin komentirao je upozorenje Ustavnog suda da predsjednik RH Zoran Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ocijenivši ga sramotnim, uz poruku Ustavnom sudu da ga "mogu objesiti mačku o rep".

"U RH vlast proizlazi iz naroda, a Šeparović očito misli da pripada njemu. Narod je svoje predstavnike izabrao u srijedu na temelju onoga što su govorili i onoga što nisu smjeli jer im je Ustavni sud to zabranio. Mi smo se toga smo se držali. Ali koliko god smo tu instituciju i njihovo sramotno priopćenje koje su dali prije mjesec dana poštivali, sad mi je žao", poručio je Grbin.

Novo upozorenje Ustavnog suda ocijenio je sramotnim.

"Ovo je ispod svake razine, sramota, tolika sramota da ne zaslužuje ni da se nazove udarom. Ustavni sud se popišao na sve nas, na sve ljude koji su glasali na izborima za koju god političku opciju. Kada sam ga slušao (Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda), shvatio sam da bi taj gnjus, da su rezultati izbora bili imalo drugačiji, bio spremna te izbore i poništiti", naglasio je.

Podsjetio je kako je prije izbora poručio Ustavnom sudu da se oglase tad ili da šute zauvijek, ali da nisu imali hrabrosti. "Odlučili su prevariti svakog građanina RH i odlučili su to obezvrijediti, nije bitno radi li se o Milanoviću ili bilo kome, obezvrijedili su pravo građana da biraju svoje predstavnike", dodao je i poslao poruku Ustavnom sudu:

"Poručujem im - sazovite novu sjednicu odmah sad i donesite odluku u kojoj piše da jedini predsjednik Vlade smije biti Andrej Plenković. No, ja kažem - neće vam proći", rekao je.

Ovo je nedopustivo, opetovao je. "Ovo je posljedica panike i straha malog, sitnog, patuljastog diktatora koji je shvatio da gubi tlo pod nogama", rekao je dodavši kako si Ustavni sud ovo upozorenje 'može objesiti mačku o rep'.

"Pravnih argumenata unutra nema", poručio je.

Očekuje, kaže, ispriku Andreja Plenkovića jer ih je nazivao kršiteljima Ustava, a obzirom da je Ustavni sud u petak istaknuo kako se koalicija Rijeke pravde držala upozorenja izdanog prije izbora da ne smiju Milanovića isticati kao kandidata za premijera.

"Imamo mi i plan C, ali otom potom", poručio je Grbin. (Hina)