Slovački premijer Robert Fico (59) ozlijeđen je u srijedu u pucnjavi nakon sjednice vlade održane u Handlovi, gradu u središnjoj Slovačkoj u Trenčinskom kraju, prema informacijama potpredsjednika parlamenta Ljuboša Blahe iz njegove stranke Smer-SD, koji je prekinuo sjednicu doma.

Slovački mediji prenose da je premijer pogođen u abdomen te se nalazi u u životnoj opasnosti. Glasnogovornica bolnice u Handlovi prije toga kazala je da je bio pri svijesti kada je zaprimljen, da su mu sanirane ozljede i da je stabiliziran.

Na Fica je ispaljeno nekoliko metaka u Handlovi, gradu sjeveroistočno od Bratislave, gdje se održavala sjednica vlade.

Mediji pišu da je Fico nakon sjednice vlade prišao građanima te da ga je zazvao jedan muškarac riječima "Robo, dođi ovamo" i da je na njega zapucao.

Prema TASR-a na mjestu napada ispaljeno je nekoliko hitaca, a napadač je priveden.

Prostor ispred Doma kulture u Handlovoj, gdje je održana sjednica Vlade, evakuiran je.

Reutersov svjedok rekao je da je čuo nekoliko pucnjeva i da je vidio kako muškarca privodi policija.

Svjedok je rekao i da je vidio kako službenici sigurnosti nekoga guraju u auto i odvoze.

Slovačka hitna služba objavila je kako je angažiran helikopter za prijevoz ozlijeđene 59-godišnje osobe te da je akcija u tijeku.

Slovačka predsjednica Zuzana Caputova oštro je osudila napad na premijera Fica, rekao je u srijedu njezin glasnogovornik Martin Strižinec.

Caputova je napad opisala kao brutalan i nemilosrdan.

"Šokirana sam. Robertu Ficu želim puno snage da se oporavi od napada u ovom kritičnom trenutku", rekla je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen snažno je osudila "podli napad na premijera Fica". 

Napadač na Fica koji se bori za život je 71-godišnji književnik

Napadač na slovačkog premijera Roberta Fica, koji se bori za život, 71-godišnji je pisac Juraj Cintula, prenose u srijedu slovački mediji.

Motiv atentata je nepoznat, a napadač je odmah uhićen. Slovački mediji pišu da je riječ o bivšem zaštitaru u trgovačkom centru, autoru tri zbirke poezije i članu društva pisaca.

Internetom kruži snimka napadača koji govori kako ne odobrava politiku aktualnih vlasti i promjene u slovačkoj javnoj televiziji, dodaju slovački mediji.

Aktuality.sk prenosi izjavu njegovog sina koji tvrdi da je otac imao dozvolu za pištolj.

„Apsolutno nemam pojma što je moj otac namjeravao, planirao, što se dogodilo”, prenosi taj slovački medij izjavu sina.

Slovačka, članica NATO-a i Europske unije, nema povijest političkog nasilja. Napad na Fica, socijaldemokratskog premijera i političkog veterana te srednjoeuropske države, osudio je niz svjetskih čelnika, od američkog predsjednika Joe Bidena do ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Slovačka vlada priopćila je kako je Fico u životnoj opasnosti. Glasnogovornica bolnice u Handlovi, gradiću u središtu zemlje, u blizini Banske Bistrice, ranije je kazala da je premijer bio pri svijesti kada je primljen, da su mu sanirane ozljede i da je stabiliziran.

Mediji pišu da je Fico nakon sjednice vlade prišao građanima te da ga je zazvao jedan muškarac riječima "Robo, dođi ovamo", nakon čega je zapucao na njega.

Televizija TA3 objavila je da su ispaljena četiri metka od kojih je jedan pogodio Fica (59) u abdomen. List Pravda javlja da je ispaljeno pet metaka od kojih su predsjednika vlade pogodila dva ili tri, u trbuh i prsa.

Fico se prošle godine po četvrti put vratio na mjesto premijera te srednjoeuropske zemlje, koja je članica Europske unije i NATO-a.

Tijekom karijere duge tri desetljeća, Fico se kretao između proeuropskog mainstreama i nacionalističkih pozicija koje se suprotstavljaju politici Europske unije i SAD-a. Također je pokazao spremnost da promijeni smjer ovisno o javnom mnijenju ili promijenjenoj političkoj stvarnosti, ocjenjuje Reuters.

Brojne reakcije europskih čelnika na napad na Fica

Hrvatski premijer Andrej Plenković na platformi X napisao je: "Duboko sam potresen viješću o napadu na premijera Roberta Fica. Oštro osuđujem ovaj užasan čin nasilja. Naše su misli s premijerom Ficom, njegovom obitelji i slovačkim narodom".

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel snažno su osudili napad na slovačkog premijera Roberta Fica.

“Snažno osuđujem podli napad na slovačkog premijera Roberta Fica. Takvim nasilnim činovima nema mjesta u našem društvu i oni potkopavaju demokraciju, naše najveće zajedničko dobro”, napisala je von der Leyen na društvenoj mreži X.

“Ništa i nikada ne može opravdati nasilje ili takve napade. Šokiran sam vijestima o napadima na slovačkog premijera nakon sastanka njegova kabineta u Handlovi”, poručio je Charles Michel.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je šokiranost tim događajem, kao i njemački kancelar Olaf Scholz koji je rekao da nasilju nema mjesta u europskoj politici.

"Vijesti o kukavičkom pokušaju atentata na slovačkog premijera Fica duboko me šokiraju. Nasilju ne smije biti mjesta u europskoj politici", objavio je Scholz na društvenoj platformi X.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je šokiran viješću o napadu na slovačkog premijera koji je ranjen iz vatrenog oružja.

"Šokiran sam ovom groznom viješću. Sve naše misli su s premijerom Ficom i njegovom obitelji", napisao je Sunak na platformi X.

Češki premijer Petr Fiala ocijenio je šokantnom vijest da je pogođen slovački premijer, ističući da se nasilje ne može tolerirati.

"Vijest o napadu na slovačkog premijera Roberta Fica je šokantna. Premijeru želim da što prije ozdravi. Nasilje se ne smije tolerirati, njemu ne smije biti mjesta u društvu", napisao je Fiala.

Mađarski premijer Viktor Orban napisao je na platformi X da je duboko šokiran napadom na prijatelja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij osudio je napad na Fica poželjevši mu brzi oporavak.

Slovenski premijer Robert Golob oštro je osudio napad na slovačkog kolegu Roberta Fica, koji je ranjen u pucnjavi. Golob je na društvenoj mreži X zaželio slovačkom premijeru brz oporavak.

Tko je Robert Fico? Politički teškaš i socijaldemokrat

Slovački premijer Robert Fico, u kritičnom stanju nakon atentata u srijedu, preuzeo je vlast po četvrti put u listopadu prošle godine, okrenuvši državu u proruskom smjeru.

Danas 59-godišnji Fico je tijekom tri desetljeća duge karijere vješto balansirao između proeuropske 'srednje struje' i nacionalističkih, antizapadnih stavova, pokazujući i otvorenost za promjenu stava, ovisno o javnom mnijenju i promijenjenim političkih okolnostima.

Protekle četiri godine zauzeo je ekstremnije stavove, kritizirajući zapadne saveznike, protiveći se vojnoj pomoći Kijevu i sankcijama Rusiji te prijeteći stavljanjem veta na bilo kakvu pozivnicu Ukrajini da se pridruži NATO savezu, piše agencija Reuters.

Fico je započeo reforme kaznenog zakona i medija, što je podiglo zabrinutost za vladavinu prava u Slovačkoj.

Njegova vladajuća koalicija zaustavila je isporuke naoružanja Ukrajini, a sam Fico je govorio o zapadnom utjecaju na rat koji je po njemu doveo do bratoubilačkog sukoba Slavena.

Fico, socijaldemokrat, tijekom svog političkog puta ustrajao je na obećanjima zaštite životnog standarda najsiromašnijih u zemlji u kojoj mnogi tek trebaju dostići kvalitetu života zapadne Europe, a mnogi gaje nostalgična sjećanja na komunističku prošlost.

„Fico je tehničar moći, daleko najbolji u Slovačkoj. Trenutno mu nema premca”, rekao je sociolog Michal Vašečka s Bratislavskog političkog instituta.

„Fico uvijek prati ankete, razumije što se događa” u društvu, dodao je.

Njegova kampanja „niti jedan metak” streljiva za Ukrajinu uspjela je u toj državi s 5,5 milijuna stanovnika u kojoj samo manjina vjeruje da je Rusija kriva za rat u Ukrajini, prenosi Reuters.

Analitičari smatraju da je Fica inspirirao premijer susjedne Mađarske Viktor Orban. Socijaldemokrat tvrdi kako su mu slovački interesi na prvom mjestu te da želi kraj rata, dok zapadni saveznici i Ukrajina upozoravaju da zaustavljanje vojne pomoći samo pomaže Moskvi.

„Viktora Orbana smatramo jednim od onih europskih političara koji se ne boji otvoreno braniti interese Mađarske i mađarskog naroda”, rekao je Fico prošle godine.

„Stavlja ih na prvo mjesto. To i treba biti uloga izabranog političara, štititi interese svojih birača i zemlje”.

Rođen u radničkoj obitelji, Fico je diplomirao pravo 1986. te se tada pridružio vladajućoj Komunističkoj partiji.

Nakon pada komunizma 1989.. radio je kao odvjetnik, ušao je u parlament na listi preimenovanih komunista te je predstavljao Slovačku u Europskom sudu za ljudska prava.

Stranku SMER - Socijaldemokracija Fico vodi od 1999. godine, nakon što ju je osnovao da bi se suprotstavio desnom centru. Prvu pobjedu na izborima 2006. godine postigao je na valu nezadovoljstva stanovnika liberalnim ekonomskim reformama.

Iako je formirao vladu s nacionalistima, zadržao je smjer zemlje prema usvajanju eura 2009. godine.

Njegova druga vlada stupila je na vlast dvije godine kasnije nakon raspada koalicije desnog centra, a tvrd stav prema migracijama pomogao mu je u pobjedi 2016. godine. Nakon te pobjede objavio je da želi Slovačku u srcu EU-a, s Njemačkom i Francuskom.

Dvije godine kasnije ubijeni su novinar Jan Kuciak i njegova zaručnica Martina Kušnirova. Kuciak je istraživao korupciju na visokim razinama, a ubio ga je plaćeni ubojica.

To je potaknulo masovne prosvjede protiv korupcije te je Fico bio primoran odstupiti. SMER je izgubio većinu na izborima 2020. kada su prevagnule stranke koje su obećavale borbu protiv korupcije.

U vrijeme pandemije koronavirusa Fico je kritizirao mjere vlade.

„Postao je najistaknutiji politički predstavnik pokreta protiv zaštitnih maski i cjepiva”, rekao je Reutersu politolog Grigorij Mesežnikov. Istovremeno Fico je iskoristio nezadovoljstvo naroda prepirkama u vladajućoj koaliciji te je propitkivao njezin prozapadni stav, u duhu proruskih narativa koji su se proširili slovačkim društvenim mrežama.

Fico je odbacio optužbe za mito koje su pratile njegovu stranku tijekom njegove političke karijere. Optužen je za zločinačko udruživanje 2022. zbog korištenja policijskih i poreznih podataka za obračun s političkim neprijateljima. On je negirao te optužbe koje su kasnije odbačene. (Hina)