Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava objavio da će tri resora koja je dobila njihova stranka voditi Ivan Šipić kao ministar demografije, Josip Dabro kao ministar poljoprivrede te Ante Šušnjar kao ministar gospodarstva.

Nove ministre predstavio je Penava u srijedu na konferenciji za novinare u Zagrebu, izvijestivši također da je dogovoren i četvrti ministar kao prvi potpredsjednik Vlade koji će biti bez resora.

Također DP pripadaju još jedan potpredsjednik Sabora i jedan potpredsjednik Vlade.

Penava je kao prvi resor u kojima će članovi DP-a obnašati dužnost u Vladi istaknuo Ministarstvo demografije i useljeništva na čijem će čelu biti Ivan Šipić, a čiji su glavni ciljevi stvaranje povoljnog okruženja za mlade obitelji, zaustavljanje depopulacije ruralnih područja, stvaranje povoljnijih uvjeta za povratak iseljeništva u Hrvatsku.

Josip Dabro vodit će Ministarstvo poljoprivrede, koji će uz taj naziv dobiti dodatak šumarstvo i ribarstvo. Među ključnim ciljevima u tom resoru je povećanje samodostatnosti u poljoprivrednoj proizvodnji i jačanje kapaciteta obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva.

Ante Šušnjar vodit će Ministarstvo gospodarstva čije su ključne odrednice povećanje industrijskog udjela u strukturi BDP-a, energetska suverenost i porezna i administrativna rasterećenja gospodarstvenika.

Mario Radić (DP): Neću biti član nove vlade

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić neće biti ministar u novoj vladi, potvrdio je to u srijedu novinarima nakon što je napustio Banske dvore gdje su se održali pregovori s HDZ-om o koalicijskom sporazumu i budućoj vladi.

"Ja neću biti u vladi, koliko god ste na mene računali da sam sigurno u vladi. Nisam nikada rekao da ću biti ministar u vladi", rekao je Radić novinarima. O razlozima takve odluke nije htio govoriti, rekao je samo da su 'osobni i stranački'.

Najavio je međutim kako će 'puno pomoći', i bit će koordinator za demografiju.

"Imali smo opsežne pregovore i usuglašavanja tri dokumenta: koalicijski sporazum, ustrojstvo zakona o ustrojstvu vlade i program vlade. Došli smo do rješenja koja su vrlo bliska, ostalo je proći još par detalja", rekao je Radić novinarima upitan o pregovorima, no nije htio precizirati koji su to 'detalji'.

Potvrdio je i kako su se usuglasili oko članova vlade i ministara, rekavši da će predsjednik stranke Ivan Penava predstaviti DP-ove članove vlade danas nešto kasnije na konferenciji za novinare.

Na pitanje je li mu poznato da je brat Ante Šušnjara, koji se u medijima spominje kao DP-ov ministar gospodarstva, bio direktor u PPD-u, Radić je uzvratio da je on tamo bio zaposlen prije sedam godina. "On vodi obiteljsku tvrtku već sedam godina", ustvrdio je Radić.

Upitan je li problem što je on (Radić) dio svojih vlasničkih udjela prenio na Šušnjara, Radić je rekao: "On je odvjetnik u našoj stranci, sve je to normalni proces koji ide".

O tome hoće li se glasati o vladi u petak ili ne rekao je da će se to 'još vidjeti'. (Hina)