Velika većina Europljana podržava zajedničku obrambenu i sigurnosnu politiku Europske unije te žele da ona ojača svoje kapacitete za proizvodnju naoružanja, pokazalo je istraživanje Eurobarometra u četvrtak.

Najviše Europljana na prvo mjesto srednjoročno prioritetnih područja djelovanja EU-a stavilo je sigurnost i obranu, njih 34 posto, a tek onda borbu protiv klimatskih promjena i zaštitu okoliša (30 posto), zdravlje (26 posto) te gospodarstvo i migracije (oboje po 25 posto), stoji u priopćenju predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Istodobno, gotovo polovina (46 posto) svih građana smatra da će osiguravanje mira i stabilnosti kratkoročno imati najveći pozitivan učinak na njihov život, više nego opskrba hranom, zdravlje i industrija (28 posto) ili otvaranje novih radnih mjesta i upravljanja migracijama (26 posto).

Više od tri četvrtine Europljana (77 posto) podržava zajedničku obrambenu i sigurnosnu politiku država članica EU-a, a 71 posto slaže se da EU treba ojačati svoje kapacitete za proizvodnju vojne opreme.

Oko 69 posto građana EU-a želi zajedničku vanjsku politiku članica, a više od dvije trećine slaže se da je EU mjesto stabilnosti u turbulentnom svijetu (67 posto) te da EU ima dovoljno ovlasti i instrumenata za obranu gospodarskih interesa Europe u globalnom gospodarstvu (69 posto).

Istraživanje Eurobarometra pokazalo je da 72 posto građana EU-a podupire gospodarske sankcije protiv ruske vlade, poduzeća i pojedinaca, a njih 70 posto slaže se pružanjem financijske pomoći Ukrajini.

Rat u Ukrajini smatra se jednim od dvaju najvažnijih pitanja s kojima se EU suočava, s ukupno 35 posto, što je sedam postotnih bodova više nego u studenome prošle godine.

Istraživanje je provedeno od 3. do 28. travnja u 27 država članica na 26 tisuća građana.(Hina)