Hrvatski birači pokazali su u nedjelju prijepodne slabo zanimanje za europske izbore, do 11, 30 sati glasovalo ih je nešto više od 254 tisuće, odnosno 7, 69 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

To je slabije u odnosu na izbore od prije pet godina, kada je Hrvatska bila među zemljama s najlošijim odazivom u Europi, a kada je u isto vrijeme na birališta izašlo njih 9, 93 posto.

Otvorena birališta na izborima za EP u Hrvatskoj

Više od 6,5 tisuća birališta otvoreno je u nedjelju ujutro na izborima za Europski parlament u Hrvatskoj, kojoj je ovo četvrti put da sudjeluje u europskim izborima. 

Nešto više od 3,7 milijuna birača odlučit će kojih će ih 12 hrvatskih zastupnika idućih pet godina predstavljati u Europskom parlamentu.

Na glasačkom listiću kojeg će dobiti nalazi se 25 lista s imenima 300 kandidata. Većina listi, 23, stranačke su. Nezavisne su samo dvije, europarlamentarca Ladislava Ilčića i influenserice Nine Skočak.

Birališta su otvorena do 19 sati, do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja.

Birač glasuje tako da na glasačkom listiću zaokruži samo jednu od ponuđenih lista, a na njoj može zaokružiti i ime jednog kandidata kojeg želi, odnosno može mu dati preferencijalni glas.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) mislilo je i na gluhe i slijepe birače. Kako bi im olakšalo glasovanje, za slijepe i slabovidne birače pripremilo je zvučne snimke svih 25 izbornih lista, a za gluhe i nagluhe upute i obavijesti na znakovnom jeziku i titlovima dostupne su na mrežnoj stranici DIP-a.

Na nedjeljnim izborima na osam biračkih mjesta na samoborskom području odstupit će se od pravila da se birališta zatvaraju u 19 sati, nego će to biti u 20.30 sati.  Zbog automobilističkog natjecanja „Zagreb Delta Rally“ tim se mjestima u nedjelju neće moći pristupiti oko sat i pol, pa je za toliko produljeno vrijeme za glasovanje.

Glasuje se i u inozemstvu

Hrvatski zastupnici u Europski parlament biraju se i u inozemstvu, u 40 država, na sto biračkih mjesta, najviše ih je u BiH (47), Njemačkoj (osam), Sjedinjenim Državama i Australiji, po četiri.

Upravo su u Australiji, u subotu u 23 sata, po hrvatskom vremenu, izbori počeli, otvaranjem tri od četiri biračka mjesta.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima, u domovini i inozemstvu, ima nešto više od 3 milijuna 731 tisuću birača. U izbornim tijelima koja će ih provoditi bit će angažirano oko 70.000 osoba, promatrat će ih 3.676 promatrača.

Umjesto u uobičajenih 21 sat, prvi izborni rezultati znat će se tek u nedjelju u 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji. 

Raniju objavu priječi zakon koji kaže da izborna tijela država članica EU, u našem slučaju DIP, ne smiju objavljivati izborne rezultate prije nego se zatvore biračka mjesta u državi članici Unije čiji birači posljednji glasuju.

Izbori za Europski parlament, na kojima će u četiri dana glasovati do 360 milijuna ljudi u 27 država članica EU-a, započeli su u četvrtak, u Nizozemskoj.

Nakon Nizozemske, u petak se glasovalo u Irskoj, a u subotu u Latviji, Malti i Slovačkoj. Česi su na birališta mogli u petak i subotu, a Talijani u subotu i nedjelju. 

U ostatku EU-a izbori se održavaju u nedjelju. (Hina)