S poštovanjem i zahvalnošću opraštamo se od svog sugrađana, Marijana Vukušića, dobitnika nagrade Sveti Mauro i ravnatelja Školskog centra za stručno obrazovanje u Poreču.

Vukušić je počeo raditi u nastavi već 1948. godine predavajući po različitim školama te je na taj način došao u kontakt s velikim brojem ljudi, upoznao velik broj radnih sredina u onda izrazito teškim vremenima. Sve je to bio dragocjeni izvor iskustava, koja je zatim uspješno koristio u kasnijem dugogodišnjem radu s učenicima različitih profila i mnogobrojnim nastavnicima s kojima je sudjelovao u izgradnji velikog broja porečkih, ali i učenika drugih dijelova Istre koji su izabrali Poreč kao mjesto svojeg školovanja.

Osim rada u razredu, Marijan Vukušić 1962. godine postaje ravnatelj tadašnje Ekonomske škole Poreč osnovane krajem 50-ih godina koja je od samog početka okupila značajan broj učenika. Reformom školstva krajem 70-ih godina, dolazi do spajanja nekadašnjih škola, Ekonomske, Ugostiteljske i Poljoprivredne i osnivanja Školskog centra za stručno obrazovanje čiji on postaje ravnatelj.

Marijan Vukušić je s mnogobrojnim suradnicima značajno doprinio razvoju školstva 60-tih i 70-tih godina. Porečka je srednja škola osim učenika s područja grada i okolice, okupljala značajan broj učenika iz šireg istarskog područja, ali i iz drugih regija. Uložio je puno truda u stvaranje tadašnjeg Centra za stručno obrazovanje. Iznimne je napore uložio i radeći na reformi školstva, bio je poznat po iznimnom pedagoškom radu, proučavanju ekonomske opravdanosti postojanja srednjoškolskog obrazovanja u Poreču, napravio je čvrste temelje srednjoškolskog obrazovanja u Poreču koje je i danas poznato po izuzetno uspješnim učenicima i profesorima.

Osim kao izuzetan prosvjetni djelatnik, Marijan Vukušić se po samom dolasku u Poreč uključio i u sportski život našeg grada. Na osnivačkoj skupštini Nogometnog kluba Jadran 23. veljače 1953. izabran je na funkciju tajnika kluba.

Svoj je doprinos dao i u odbojci okupljajući mlade odbojkaše i i budući odbojkaški klub, koji će u predstojećim godinama ostvariti vrhunske sportske rezultate.

U ime svih Porečana koje je podučavao i s njima surađivao, zahvaljujemo za sve njegove ljudske i stručne doprinose Poreču i Porečanima te obitelji izražavamo duboku sućut. Gradonačelnik Poreča  Loris Peršurić sa suradnicima