Izbor Milorada Pupovca (SDSS) za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina ponovno je u petak u Hrvatskom saboru posvađao vladajući DP i dio oporbe, ali i oporbu međusobno.

Pupovac je izabran glasovima 109 zastupnika, uz većinski HDZ za njega su glasovali i oporbeni SDP i Možemo, ne i DP koji s HDZ-om čini saborsku većinu. Protiv su bili i 'mostovci', Suverenist Marijan Pavliček, bračni par Raspudić, suzdržana Dalija Orešković (DOSIP).

Pupovca je formalno predložio Klub nacionalnih manjina, no dio oporbe i danas ističe da se on deklarira kao oporba, a da spomenuti Odbor pripada većini.

Stvari su postale jasne, Pupovac je od danas dio vladajuće većine, SDP pomaže u „zaobilaženju“ krize vlasti, a DP će se praviti 'mi nismo glasovali', izjavio je Mostov Nikola Grmoja.

Grbin: I Radin je bio u opoziciji, a većina ga je izabrala

SDP-ov Peđa Grbin uzvraća mu da je ovakva situacija bila i prije, u mandatu Tima Oreškovića, Furio Radin je bio u opoziciji, ali ga je saborska većina izabrala za predsjednika Odbora.

SDP ni tada, ni sada, s tim nije imao problema, vi kao Most tada niste imali problem, a sad se odstupili od principa, odgovorio je Grmoji.

Grbinovu reakciju pozdravio je Hrvoje Zekanović (HDS), njegov ustrajni kritičar.

Nisam mislio da ću to reći, ali bravo Peđa, sjajno si zakucao Grmoju, izjavio je Zekanović.

Navodeći kako je situacija „ontološki nejasna“, jer se ne zna tko je vlast, a tko oporba, Nino Raspudić (Klub NZ/Fokus) DP-u je poručio kako bi bilo bolje da glasuje za Pupovca, nego da prodaje licemjerje. Ostajete u koaliciji čiji je član od danas i Pupovac, rekao je DP-u, a SDP-u poručio kako je to što će dignuti ruku za Pupovca, rezultat trgovine s HDZ-om oko Ustavnog suda.

I Suverenist Pavliček podsjeća DP kako je najavljivao da neće podržati Pupovca. Sad ste na potezu, ovo je mazanje očiju javnosti u nadi da su ljudi ovce, kazao je i zaključio kako se sve svelo na uzrečicu ' 'vuk sit, ovce na broju'. Plenković je zadovoljan, kao i DP koji ostaje u većini, kao i Pupovac koji dolazi na čelo odbora, samo su hrvatski birači ostali ovce, ustvrdio je zastupnik.

Mlinarić: Odbori su k'o protočni bojler

Stipo Mlinarić (DP) i danas ustraje kako je neprihvatljivo da Pupovac bude predsjednik odbora, među ostalim i zbog toga jer je 90-ih godina izjavljivao da se u Hrvatskoj pokrštava Srbe. Pavličeku uzvraća da je i on u koaliciji sa SDSS-om u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Argumentira i kako nitko iz SDSS-a, ne sjedi u Vladi, da odbori i nisu toliko bitni, odnosno da su bitni „k'o protočni bojler“.

Arsen Bauk (SDP) ističe kako je sve što su izgovorili DP, Most i Suverenisti samo dodatni argument da treba podržati Pupovca. A DP-u mogu samo čestitati Odbor se rodi, vaistinu se rodi!, izjavio je.

Činjenici da će Pupovac voditi Odbor za manjine, veseli se Predrag Štromar (HNS). Ne bi bilo u redu da se ukine tradicija od 24 godine, kazao je i raspravu o Pupovčevu izboru nazvao raspravom između dvije desne stranke, jedne gubitničke i jedne dobitničke.

Dalija Orešković (DOSIP) pokazala je razumijevanje za odluke SDP-a i Možemo da podrže Pupovca, naziva ih izrazom vrhunske političke i civilizacijske korektnosti. Kaže kako bi u normalnim okolnostima i sama postupila na isti način, ali da ovo nisu normalne okolnosti.

Imamo najgoru vladu i saborsku većinu koja je nastala izdajom birača, nitko ne bi trebao biti pokrivač za ono što su nam skuhali DP i HDZ, kazala je i najavila da će na glasovanju biti suzdržana. (H)