Prvi ovogodišnji toplinski val ponegdje će završiti uz grmljavinsko nevrijeme, a tijekom vikenda dolazi svježiji i vlagom bogatiji zrak zbog čega će temperatura postupno biti u padu, priopćio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Izraženih pljuskova može biti već u petak prema večeri te u noći na subotu, a u drugom dijelu subote atmosfera će biti izuzetno nestabilna te je gotovo sigurno da će se lokalno razviti grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom. te prolazno olujnim, moguće i orkanskim udarima vjetra.

Poneki izraženiji pljusak praćen grmljavinom također je moguć u Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu, prognozira DHMZ.

Izraženijih mjestimičnih pljuskova i grmljavine može biti i tijekom nedjelje, a nestabilno razdoblje nastavlja se i idući tjedan.

DHMZ je za subotu izdano narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za regiju Osijek te žuto upozorenje za regiju Zagreb i Karlovac. No, naglašava kako postoji mogućnost da stupanj upozorenja bude podignut i na najvišu crvenu razinu.

Građane je pozvao da pratite prognoze, upozorenja i radarske produkte te svoje aktivnosti prilagode vremenskim uvjetima. (Hina)