Danas će biti pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom i vruće. Ne posve stabilno pa može pasti malo kiše ili poneki pljusak s grmljavinom, osobito poslijepodne i navečer, na sjeverozapadu i sjeveru zemlje moguće i izraženiji. Vjetar većinom slab, mjestimice umjeren jugozapadni i južni, na moru i jugo. Najviša temperatura zraka većinom između 30 i 35 °C.

I sutra pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne je u unutrašnjosti moguć pljusak. Vjetar većinom slab, na sjeveru će zapuhati umjeren sjeveroistočnjak, a na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni. Najniža temperatura većinom između 16 i 21, na Jadranu od 20 do 25 °C. Najviša dnevna uglavnom od 30 do 35 °C.

Sunčano i vruće sa sve višim temperaturama biti će i idućih dana uz porast i noćnih temperatura. Potrebno je pridržavati se svih uputa za posebno toplo vrijeme i pripaziti na djecu, starije osobe i životinje. 

Osvježenje se može potražiti u hladu i u moru čija je temperatura između 24 i 26 stupnjeva.

Toplinski val 

Početkom tjedna kreće toplinski val na Jadranu - velika opasnost od vrućine očekuje se u utorak na riječkom, splitskom i dubrovačkom području koja su označena narančastim upozorenjem, a od srijede će prijeći u crveno upozorenje ili vrlo veliku opasnost od vrućine.

Istodobno, u srijedu i četvrtak, u kontinentalnom dijelu Hrvatske, na snazi će biti narančasto upozorenje odnosno velika opasnost od vrućine i to u svim kopnenim područjima: osječkom, karlovačkom, gospićkom, kninskom i zagrebačkom području, prognozirali su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

"Idući tjedan na Jadranu još više vrućine te u ponedjeljak počinje toplinski val. Porast će i noćna i dnevna temperatura, nerijetko će vrijednosti već rano ujutro biti više od 25 stupnjeva, a danju i od 34. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a u jutarnjim satima burin i bura, te prevladavati sunčano.

Na kopnu toplinski val počinje u utorak s ponegdje toplim noćima i dnevnom temperaturom višom i od 34 stupnja. Bit će pretežno sunčano, ali početkom tjedna još ne i posve stabilno. U ponedjeljak je lokalni popodnevni pljusak moguć i na istoku, a u utorak u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije", prognozirali su iz DHMZ-a.

Na web stranici DHMZ-a od nedavno i temperature nekih rijeka

U DHMZ-u su izvijestili i o novitetu, od nedavno se, naime, na njihovoj web stranici mogu naći i temperature nekih rijeka.

"Sad kad znamo i sigurni smo u nadolazeću vrućinu, preostaje nam pripremiti se i držati preporuka struke. A rashladiti se, osim u moru, možemo i u rijekama koje će se također zagrijavati. Od nedavno, temperature nekih rijeka mogu se pronaći na web stranici DHMZ-a", istaknuo je za HRT Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.

Prema uobičajenim preporukama od velikih vrućina važno je rashladiti svoj dom i radno mjesto, kloniti se vrućine od 10 do 17 sati, rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine te pomoći drugima.

(iPress)