Premijer Andrej Plenković najavio u utorak  na sastanku Vlade sa županima u Sisku da će sredinom rujna biti dovršena auto-cesta Zagreb-Sisak i otvorena druga cijev tunela Učka.

"Tako će se Hrvatska bolje povezati i otvoriti nove mogućnosti regionalnog razvoja", rekao je premijer na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Teme su bile obnova i revitalizacija potresom pogođenih područja, ublažavanje posljedica vremenskih nepogoda u poljoprivredi, mjere za borbu protiv klimatskih promjena, aktivnosti unaprjeđenja standarda obrazovanja te razvoj primarne zdravstvene zaštite.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan Danijel Marušić izrazio je zadovoljstvo što se u suradnji s Vladom omogućuje jednak regionalni razvoj svih dijelova RH.

Ikić Baniček: Sisak zapostavljen u postupku obnove

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček rekla je kako je iznenađena mogućnošću da pozdravi skup ali i upozorila da je Grad Sisak zapostavljen u postupku obnove te nema jednake mogućnosti kao druga potresom pogođena područja.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak odgovorio joj je da je Grad Sisak zadnji po povlačenju sredstava za obnovu iz europskih i nacionalnih fondova, zaključivši da je kasno krenuo u obnovu i ima teškoće u pripremi i prijavi projekata zbog "neznanja ili nečeg drugog".

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je da nisu željeli stradalo područje vratiti u prvobitno stanje, što bi bilo najlakše i najbrž već su obnovi pristupili na drugačiji način tako da građani budu sigurni i da revitaliziraju to područje.

Bačić: Radi ubrzanja obnove pristupilo se tzv. blokovskoj obnovi

Obnova, dodao je, ne ide željenom dinamikom zbog administrativnih ograničenja i nedovoljnih kapaciteta građevinske operative u Hrvatskoj, a kako bi se ubrzala pristupilo se raspisivanju natječaja za obnovu cijelih blokova, umjesto dosadašnjih za obnovu zgrada.

Ministar poljoprivrede Josip Dabro napomenuo je da je Vlada usvojila program potpore poljoprivrednim proizvođačima za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u 2023.

Ukupno je po tom programu isplaćeno 24,6 milijuna eura, izvijestio je ministar poljoprivrede.

Dodao je kao je u pripremi program pomoći za 2024. godinu u kojem će uz dosadašnje mjere biti uvedena i nova mjere, odnosno intervencije "76.02 Uzajamni fondovi".

Naglasio je da sustavom protugradne obrane u Hrvatskoj upravlja DHMZ.

Vučković: Emisijstakleničkih plinova i dalje rastu

O klimatskim promjenama govorila je ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković koja je upozorila da unatoč svim naporima da se ograniči porast, emisije stakleničkih plinova i dalje rastu te uzrokuju klimatske primjene.

Ministrica je upozorila i kako je u Hrvatskoj na 100.000 stanovnika 30 ljudi umrlo zbog velikih vrućina.

Hrvatska je po njezinim riječima doprinijela postizanju klimatskih i energetskih ciljeva EU za 2020., a novi je cilj smanjiti emisije za 16,7 posto u odnosu na emisije iz 2015. te će za njegovo ostvarenje biti dostupna nova generacija fondova za zelenu tranziciju Hrvatske.

Ministar obrazovanje Radova Fuchs rekao je da je u osnovnoškolsku infrastrukturu uloženo 1,5 milijardi eura.

Ulaganja će se nastaviti i dalje kako bi višesmjenske škole bile uređene za potrebe jednosmjenskog rada, a cilj je i da svaka škola ima svoju školsku dvoranu.

Beroš najavio mobilne ambulante, savjetovališta, dispanzere

Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je reformske mjere primarne zdravstvene zaštite te najavio u novom organizacijskom obliku mobilne ambulante i ljekarne, savjetovališta, dispanzere za mentalno zdravlje i ranu intervenciju u djetinjstvu.

Planska ulaganja u javni zdravstveni sustav i primarnu zdravstvenu zaštitu očekuju se u visini 50 milijuna eura.

Ministar zdravstva dodao je kako je osigurano i financiranje 922 specijalizacije doktora medicine u vrijednosti 130 milijuna eura. Prvi put provest će se i specijalističko usavršavanje sestara/tehničara u djelatnosti hitne medicine za 375 polaznika u vrijednosti 13,2 milijuna eura.

Sijedeći sastanak, na jesen, bit će održan u Međimurskoj županiji. (Hina)