Područje cijele Hrvatske u crvenom je upozorenju - izuzetno opasno vrijeme, sve do subote, 13. srpnja, zbog temperatura zraka koje će se prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), kretati i do 38 Celzijevih stupnjeva.

Danas je najviša temperatura zraka od 33.5 °C već u 10 sati ujutro zabilježena u Grudama, slijedi Pula s 32,5°C, Komiža s 32°C, Šibenik s 31,9°C, Knin s 31,1°C, Gradište i Pazin s 31°C, Rijeka i Split s 30,9°C.

Crveno upozorenje za cijelu Hrvatsku

DHMZ je izdao crveno upozorenje za cijelu Hrvatsku s obzirom da će se danas dnevna temperatura zraka kretati između 33 i 38 Celzijevih stupnjeva te će biti pretežno sunčano, u većini krajeva vrlo vruće.

I u petak, 12. srpnja je cijela Hrvatska u crvenom upozorenju s obzirom na vrlo visoke i opasne dnevne temperature koje će se kretati između 33 i 38 °C. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 17 do 23, na Jadranu od 24 do 28 °C.

I sutra će prevladavati sunčano i vrlo vruće. Poslijepodne u unutrašnjosti uz jači razvoj oblaka samo rijetko moguć poneki pljusak. Vjetar slab, na istoku i umjeren jugoistočni, na Jadranu jugozapadni.

Cijela Hrvatska u crvenom je upozorenju DHMZ-a i u subotu, 13. srpnja dok je za nedjelju, 14. srpnja stupanj upozorenje za pojedine regije spušten na narančasto (velika opasnost).

Tako će u nedjelju u crvenom biti osječka, riječka, splitska i dubrovačka regija, a u narančastome zagrebačka, karlovačka, gospićka i kninska regija.

U ponedjeljak, 15. srpnja u crvenom je osječka, splitska i dubrovačka regija, a u narančastom zagrebačka, karlovačka, gospićka, kninska i riječka regija.

Visoke temperature zraka mogu uzrokovati zdravstvene probleme

Visoke temperature zraka mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe, trudnice te ljudi koji rade na otvorenom prostoru pa stoga valja izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10-17 sati. U slučaju vrtoglavice, slabosti, izrazite žeđi ili glavobolje potrebno je potražiti pomoć, neke su od preporuka Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo.

Važno je rashladiti dom i tijelo te piti dovoljno tekućine, no izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Treba jesti češće male obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.

Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, za starije od 60 godina i kronične bolesnike.

Treba smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće, danju zatvoriti prozore i rolete, kao i umjetna svijetla te što je više moguće električnih uređaja.

Izbjegavati fizički rad

Preporučuju se tuširanje ili kupanje u mlakoj vodi, nošenje lagane široke svijetle odjeće i pokrivala za glavu te sunčanih naočala. Također i redovito korištenje kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UVA i UVB zračenja.

Ako je moguće valja izbjegavati naporni fizički rad.

Naročitu brigu valja posvetiti djeci - dojenčad do dobi od 6 mjeseci uopće ne izlagati suncu dok se djeca do kraja prve godine života ne smiju izlagati izravnom suncu, te valja primjenjivati zaštitne kreme zbog indirektnog zračenja, hipoalergene bez kemijskih filtera.

Lijekove treba držati na temperaturi ispod 25 stupnjeva Celzijevih ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku).

Ako neki član obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć.

Dok se čeka liječnika ili hitnu pomoć, osobu treba smjestiti u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podići joj noge i kukove, odstraniti odjeću i staviti hladne obloge na vrat, pazuhe i prepone. Osobe bez svijesti treba staviti u bočni ležeći položaj.

Važni brojevi koje treba znati su 194 za Hitna pomoć te Centar 112 kao jedinstveni komunikacijski centar za sve vrste hitnih situacija. (Hina)