Tehničke probleme kakve su prijavile brojne institucije i tvrtke diljem svijeta, ima i Hrvatska kontrola zračne plovidbe, kazao je u petak potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

"Jutros sam dobio informaciju da Hrvatska kontrola zračne plovidbe ima određene poteškoće, operativno sve radi, ali u administrativnom programu koji koriste došlo je do određenog kvara, to nije nikakav kibernetički napad nego je kvar u tom programu", izjavio je Butković u Crikvenici gdje sudjeluje na svečanom otvaranju dograđene i rekonstruirane luke Podvorska.

Istaknuo je pritom da Hrvatska kontrola zračne plovidbe normalno funkcionira i njihove operacije nisu dovedene u pitanje kao i da su državne službe uključene u rješavanje problema.

Internetsku stranicu Hrvatske kontrole zračne plovidbe trenutno nije moguće otvoriti.

Brojne institucije i tvrtke diljem svijeta, među kojima zračne luke, banke, bolnice i medijske kuće, izvijestile su o tehničkim kvarovima koji im stvaraju poteškoće.

Veliki tehnološki kvar zaustavlja usluge diljem svijeta

Ogroman tehnološki kvar u petak izaziva probleme aviokompanijama, bankama, telekomunikacijskim tvrtkama, medijskim kućama i drugima na najmanje četiri kontinenta.

Velike američke aviokompanije poput American Airlinesa, Delte i United Airlinesa otkazale su letove, a o problemima su izvijestile i amsterdamska zračna luka Schiphol, jedna od najprometnijih u Europi, kao i aerodromi u Berlinu, Pragu, Edinburghu i Španjolskoj.

Ministar prometa Oleg Butković za N1 je rekao kako je pogođena i Hrvatska, odnosno administrativni program kontrole zračne plovidbe. Butković je odbacio da je riječ o kibernetskom napadu.

Pogođen je i britanski zdravstveni sustav, a mediji stalno izvještavaju o novim 'žrtvama' ovog IT kvara.

Među njima su i indijske zračne luke i australski mediji, banke i telekomi. Vlada u Canberri objavila je i da se čini da se čini da je povezan s globalnom tvrtkom za kibernetsku sigurnost CrowdStrike.

Ta tvrtka sa središtem u Austinu u SAD-u priopćila je da je svjesna izvješća o padovima Microsoftovog operativnog sustava Windows diljem svijeta vezano za njezin program Falcon koji štiti od štetnih računalnih pojava.

I australska nacionalna koordinatorica za kibernetsku sigurnost Michelle McGuinness objavila je da ništa ne sugerira da je riječ o kibernetskom napadu.

Reuters piše kako nije još potpuno jasno je li kvar koji je pogodio cijeli svijet povezan s CrowdStrikeom.

Tehnički kvar stvara poteškoće diljem svijeta

Brojne institucije i tvrtke diljem svijeta, među kojima zračne luke, banke, bolnice i medijske kuće, izvijestile su o tehničkim kvarovima koji im stvaraju poteškoće, prenose u petak svjetski mediji.

Zračne luke u Berlinu i Amsterdamu izvijestile su o tehničkim problemima zbog kojih su odgođeni letovi, a putnicima je savjetovano da kontaktiraju svoje zračne prijevoznike i prate najnovije informacije.

Britanski Sky News objavio je da zbog tehničkog kvara nije mogao emitirati svoj jutarnji program. Zbog softwareskog kvara srušilo se i online naručivanje britanskog zdravstvenog sustava.

O sličnim problemima izvijestile su i brojne druge tvrtke diljem svijeta. (Hina)