Pomoćnik direktora splitske Zračne luke Pero Bilas u utorak ujutro izjavio je kako je informatički sustav u toj luci sinoć bio izvrgnut hakerskom napadu.

"Uzrok jučerašnje nefunkcionalnosti informatičkog sustava u Zračnoj luci sv. Jeronim je hakerski napad," rekao je Bilas.
Naglasio je kako su sve nadležne službe uključene u ovaj događaj .

"Stručne službe intenzivno rade na uklanjanju posljedica ovog napad. U kontaktu smo sa svim zračnim prijevoznicima i zajedno tražimo alternativna rješenja. Molimo sve putnike za strpljenje," poručio je Bilas.

Kolaps

U splitskoj Zračnoj luci sv. Jeronima u ponedjeljak oko 19,30 sati došlo je do tehničkih poteškoća u radu informatičkog sustava zbog kojih se nisu mogli obavljati poslovi prihvata i otpreme zrakoplova i putnika, situacija se počela normalizirati oko 22,30 sati.

U splitskoj Zračnoj luci u ponedjeljak navečer pao je kompletni aerodromski sustav, prema neslužbenim informacijama, a ne radi ni web stranica Zračne luke Split te su svi letovi otkazani.

U splitskoj Zračnoj luci večeras je bilo nemoguće uspostaviti kontakt radi dobivanja informacija o padu sustava.

Nema letova do daljnjega, avioni stoje na svojim aerodromskim stajankama dok se problem ne riješi. Među njima su i linije za Zagreb, London, Rim...

Brojni putnici ostali su bez svojih letova, mnogi strpljivo čekaju da se problem riješi.

Kako javlja Dalmacija Danas, problem u Zračnoj luci u Splitu trajati će još neko vrijeme.

Zasad nema dodatnih detalja o problemu koji je izazvao kolaps u zračnoj luci. 

Stručnjaci otklanjaju kvar na informatičkom sustavu splitskog aerodroma

U splitskoj Zračnoj luci sv. Jeronima oko 19,30 sati došlo je do tehničkih poteškoća u radu informatičkog sustava zbog kojih se trenutno ne mogu obavljati poslovi prihvata i otpreme zrakoplova i putnika, doznaje se u ponedjeljak navečer od Mate Melvana, voditelja Službe za prihvat i otpremanje.

Stručne službe intenzivno rade na otklanjanju kvara, rekao je Melvan Hini.

U međuvremenu su pripremljeni slijedeći letovi za polijetanje, a za koje smo prikupili potrebne podatke: Zuerich, Zagreb, Pariz, Stuttgart, Muenchen, Oslo, Stockholm, Bergen, Talin, London Gatwick i London City, kazao je Melvan. (Hina)