Vlada će na sutrašnjoj sjednici donijeti Odluku o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika, koja će se povećati na 947,18 eura bruto, odnosno za 83,45 posto, dok će plaće predsjednicima Republike, Vlade i Sabora narasti za oko 70 posto, doznaje se iz Banskih dvora.

Osnovica plaća državnih dužnosnika trenutno iznosi 516,29 eura, no nakon sjednice Vlade u četvrtak, ona će iznositi 947,18 eura, što predstavlja povećanje od 83,45 posto.

Rezultat ove odluke bit će povećanje plaća, između ostalih, i predsjednicima triju najvažnijih političkih institucija u zemlji. Predsjednik Vlade Andrej Plenković tako će, umjesto dosadašnjih 3263 eura neto, za svoj rad primati 5535 eura (+69,6 posto). Plaća predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića povećat će se s 3113 na 5314 eura (+70,7 posto), dok će nova plaća predsjednika države Zorana Milanovića iznositi 6074 eura, što je 68,7 posto više u odnosu na dosadašnjih 3600 eura.

Na veću plaću također mogu računati saborski zastupnici i ministri, i to za oko 1500 eura. Njihova će plaća tako ubuduće iznositi oko 4000 eura, ovisno o drugima faktorima kao što su mjesto prebivališta ili porezne olakšice za djecu.

Državni dužnosnici nisu bili obuhvaćeni rastom plaća u državnoj i javnoj službi, stoga je to dovelo do disproporcionalnosti između visine plaća i razine odgovornosti, smatraju u Vladi. Tako je plaća ministra, najodgovornije osobe na čelu svakog resora, iznosila oko 2500 eura, a veću su plaću od njega dobivali i glavni tajnici ministarstva (3270 eura) i ravnatelji uprave (3130 eura) i načelnici sektora (2630 eura).

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković jutros je na pitanje novinara o povećanju plaća kazao da se nalazi ispod 40. mjesta po visini plaća u svom ministarstvu, a takvih primjera ima i u drugim ministarstvima, napominju iz Vlade.

Dizanjem plaća u državnoj i javnoj službi Vlada je htjela omogućiti adekvatna primanja za rad liječnika i profesora u školama, na primjer, kako ne bi odlazili u inozemstvo, poručili su iz Banskih dvora. Isto tako, povećanjem plaća državnim dužnosnicima žele zadržati i privući nove kvalitetne ljude te spriječiti 'negativnu selekciju', dodali su.

Za to će se iz držanog proračuna do kraja ove godine izdvojiti 4 milijuna eura, a troškovi za cijelu godinu iznose 9,8 milijuna.

Usporedbe radi, osnovica plaće državnih dužnosnika 2009. godine bila je 5415 kuna što je bilo 70,2 posto od tadašnje prosječne plaće u Hrvatskoj. Iz Vlade napominju da ni sa sutrašnjim povećanjem, udio osnovice plaće državnih dužnosnika u odnosu na prosječnu plaću neće dosegnuti razinu iz 2009. Takvo nešto moglo bi se postići tek se dizanjem osnovice na 1276 eura, kazali su. (Hina)