Njemačke vlasti identificirale su osumnjičenog u slučaju diverzije na plinovodu Sjeverni tok prije dvije godine te su za njim raspisale tjeralicu, javljaju njemački mediji u srijedu.

Kako javljaju mediji, Glavno državno odvjetništvu u Karlsruheu raspisalo je tjeralicu za jednim Ukrajincem, specijalnim roniocem, za kojeg postoji osnovana sumnja da je zajedno s još dvoje ukrajinskih državljana u rujnu 2022. izvršio diverziju na oba toka plinovoda koji je kroz Baltičko more prenosio ruski plin za zapadnoeuropsko tržište.

Informacije ne temelju kojih je Glavno državno odvjetništvo raspisalo tjeralicu temelje se, kako nadalje navode mediji, na saznanjima „inozemnih obavještajnih službi“.

Ukrajinac koji slovi kao glavni osumnjičeni je do nedavno živio u Poljskoj ali nije poznato gdje se trenutno nalazi.

Troje osumnjičenih, dva muškarca i jedna žena, u srpnju 2022. iznajmili su jedrilicu u njemačkoj luci Rostock koja im je, kako se pretpostavlja, poslužila za prijevoz eksploziva i opreme do mjesta sabotaže nedaleko od danskog otoka Bornholma.

Njemačke vlasti odbile su komentirati navode medija ukazujući na istragu koja je u tijeku. 

Trenutno još jedino Njemačka vodi istragu u slučaju sabotaže plinovoda Sjeverni tok. Danska i Švedska su u međuvremenu obustavile istrage.

Plinovod Sjeverni tok je simbol njemačke ovisnosti o ruskom plinu i posebno povezanosti bivšeg kancelara Gerharda Schroedera koji se do nedavno nalazio u upravnom odboru Sjevernog toka i koji se nalazi na udaru kritika zbog povezanosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Osumnjičeni za sabotažu Sjevernog toka vratio se u Ukrajinu iz Poljske

Poljska je primila europsku tjeralicu za Ukrajincem Volodimirom Z., osumnjičenim da je 2022. sabotirao plinovode Sjeverni tok, no on je već napustio Poljsku jer ga njemačka nije uvrstila na popis traženih, rekli su poljski istražitelji u srijedu.

Nekoliko desetaka milijardi dolara vrijedni plinovodi Sjeverni tok 1 i 2 pod Baltičkim morem uništeni su nizom eksplozija u rujnu 2022. godine, sedam mjeseci nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Njemački istražitelji vjeruju da je dio saboterskog tima koji je postavio eksplozive bio ukrajinski ronilac Volodimir Z., prenijeli su njemački mediji u srijedu.

On je uspio napustiti zemlju jer Njemačka nije uključila njegovo ime u bazu podataka traženih osoba, rekli su poljski istražitelji.

Glasnogovornica ureda poljskog državnog tužitelja Anna Adamiak napisala je da su njemačke vlasti Varšavi poslale zahtjev za europskom tjeralicom u lipnju.

„Volodimir Z. na kraju nije pritvoren jer je napustio poljski teritorij početkom srpnja, preko poljsko-ukrajinske granice”, napisala je u odgovoru na pitanje Reutersa.

„Slobodan prolaz poljsko-ukrajinske granice gore spomenute osobe bio je moguć jer ga njemačke vlasti nisu uvrstile u bazu podataka traženih osoba, zbog čega poljska granična policija nije mogla znati za tjeralicu niti je imala razloga pritvoriti Volodimira Z.” .

Njemačka je naglasila da istraga o sabotaži plinovoda ne ugrožava njezin odnos s Ukrajinom.

„Ta procedura nema utjecaja na ono što je kancelar Olaf Scholz opisao potporom ukrajinskoj obrani protiv ilegalnog ruskog agresivnog rata, koliko god je potrebno”, rekao je glasnogovornik njegovog ureda.

Njemački istražitelji su kao krivce za sabotažu identificirali i bračni par, također ronioce, no za njima zasad nisu izdane tjeralice.

Žena je u srijedu rekla Weltu da ni ona ni suprug nisu krivi te da su u vrijeme napada bili u Kijevu.

Eksplozijama su uništene tri od četiri cijevi plinovoda koji je postao kontroverzan simbol njemačke ovisnosti o ruskom plinu.  (Hina)