Rat u Ukrajini samo je jedan element globalnog rata „slobodnog svijeta protiv diktatura”, upozorio je Gari Kasparov, slavni ruski šahist i aktivist protiv Kremlja. 

Kasparov je govorio na Bledskom strateškom forumu koji se u ponedjeljak i utorak održava u slovenskoj turističkoj destinaciji. 

Govoreći o ruskoj agresiji protiv Ukrajine, slavni šahist s hrvatskom putovnicom rekao je da su linije sukoba u tom ratu „jasne od početka”: diktatura i tiranija s jedne i liberalan demokratski poredak s druge strane. 

„Rat u Ukrajini je najvažniji, ali samo jedan od mnogih elemenata tog globalnog rata protiv slobodnog svijeta”, kazao je Kasparov. 

Slobodan svijet je bezvoljan

Rusi koji danas umiru na prvim linijama sukoba bore se za „politički život” ruskog predsjednika Vladimira Putina i za „opstanak korumpirane, moralno bankrotirane mafijaške strukture koja danas predstavlja rusku vladu”, poručio je.

Ruski režim je danas dosegnuo točku u kojoj je rat jedini način da ostane na vlasti, smatra Kasparov. 

Naglasio je da „demokratski svijet” danas ima premoćnu vojnu i ekonomsku prednost, ali mu „nedostaje politička volja da to iskoristi”. 

„Putin ima plan, Kina ima plan, islamistički radikali imaju plan, a slobodan svijet ga nema”. 

Rusija bi mogla postati kineski satelit

Utjecaj ruskog predsjednika danas se vidi diljem svijeta, od Nicolasa Madura u Venezueli do Sjeverne Koreje, rekao je. 

Kasparov smatra da Rusiji danas prijeti rizik da „postane kineski satelit”, a Kina je „jedina zemlja koja ima teritorijalne pretenzije prema Rusiji” i to oko 1,5 milijuna kilometara kvadratnih, „od Vladivostoka do Bajkalskog jezera”. 

Slavni šahist rekao je da „Kina prati ovaj rat s velikim užitkom jer njime slabe i Rusija i slobodan svijet”, a ona je izvan fokusa. 

Kasparov zasad ne vidi strategiju demokratskog dijela svijeta za pobjedu Ukrajine.

Ta pobjeda mora uključivati potpuni povratak osvojenog teritorija, uključujući Krim, ratnu odštetu i procesuiranje ratnih zločina, kazao je. 

„Moramo ubiti imperijalni virus u Rusiji. To jedino možemo postići vraćanjem ukrajinske zastave u Sevastopolj”, zaključio je. (Hina)