Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u većem dijelu zemlje pri čemu se zbog obilnije kiše ponegdje na kolniku zadržava veća količina vode, a uz to promet usporavaju i prometne nesreće, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Vozače se poziva da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila.

Povremena su usporavanja zbog veće gustoće prometa na gradskim prometnicama i obilaznicama te u zonama radova i privremene regulacije prometa pa su potrebni dodatan oprez i strpljenje.

Zbog prometne nesreće na A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Pirovac i Benkovac u smjeru Zagreba vozi se po dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 kilometara na sat m/h;

Na A2 Zagreb-Macelj veća je gustoća prometa između čvora Jankomir i naplatne postaje Zaprešić, u smjeru zagreba te je kolona duga oko 1,5 kilometra.

Na A3 Bregana-Lipovac veća je gustoća prometa na zagrebačkoj obilaznici između čvora Zagreb zapad i čvora Lučko u smjeru Lipovca pa se vozi u kolonama u pokretu, uz povremene zastoje.

Prometna nesreća dogodila se na zagrebačkoj obilaznici kod odmorišta Zagreb Jug u smjeru Lipovca te se vozi uz ograničenje brzine od 60 kilometara na sat.

Zbog vozila na kvaru na A7 Rupa-Rijeka-Križišće između čvora Rijeka istok i čvora Sveti Kuzam na kolniku u smjeru Križišća vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine.

HAK na prvi dan nove školske godine upozorava vozače da će na cestama biti velik broj školaraca.

S obzirom da su pješaci, osobito djeca, najosjetljiviji sudionici u prometu, od vozača se očekuje pojačan oprez i izuzetno oprezna vožnja u blizini škola i vrtića, ali i na svim ostalim cestama koje vode prema njima.

"Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer su zaigrana kao da su još na odmoru i nisu usredotočena na promet", poručio je HAK, podsjetivši da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 kilometara na sat. (Hina)