Nakon maratonskih sudskih procesa koji ni nakon više od desetljeća nisu okončani Županijski sud u Puli prošloga tjedna odvažio se na manevar koji je u hrvatskom pravosuđu dosad bio iznimno rijetko viđen. Kako otkriva Nacional odlučio je potpuno zanemariti presudu Suda Europske unije u Luksemburgu donesenu upravo u slučaju u kojem se u Puli sudi i to na potpunu štetu optuženika čime je izložio i Republiku Hrvatsku pokretanju postupka pred Sudom EU-a.

Riječ je o suđenjima protiv Ljubice Marfan i Mira Oblaka, dvoje optuženika iz 'afere Hypo'  kojima se u Puli sudi zbog navodnog nanošenja štete ovoj austrijskoj banci. Postupak protiv njih za ista djela vođen je u Austriji, no ondje su pravomoćno oslobođeni krivnje još 2019. godine. U Hrvatskoj je, međutim, na djelu sasvim suprotan scenarij: dvoje optuženika razvlači se po sudovima u nizu odvojenih procesa koji ni nakon više od 10 godina nisu okončani.

Iz zapisnika o raspravi provedenoj pred tročlanim sudskim vijećem kojim je predsjedala  sutkinja Dragana Kos Milevoj, u kojem su sjedili još Ljubica Subotić i Slavica Kaić, proizlazi da je europska presuda i praksa oko njene implementacije nevažna. Iako su bili upozoreni da su dužni proučiti sve dostupne materijale koji su im dostavljeni sa sudova u Austriji, to nisu učinili, nego su lakonski donijeli odluku na štetu optuženika. Radi se o potencijalno opasnom presedanu otvorenog kršenja i hrvatskoj i europskog pravnog poretka.

Podsjetimo, sve je započelo u Austriji daleke 2010. godine s optužbom da  je nekadašnja Hypo Alpe Adria Bank International AG iz Klagenfurta oštećena za 161 milijun eura, s koliko je ova banka financirala izgradnju prvog hrvatskoj luksuznog resorta s golf-igralištem Kempinski Adriatic u Savudriji, otvorenog za javnost u ljeto 2009.

U Austriji suđenje okončano za 8 mjeseci, u Hrvatskoj ni nakon 12 godina

Pred Zemaljskim sudom u Klagenfurtu su u ožujku 2016. sjeli nekadašnji dvojac iz uprave ove banke Wolfgang Kulterer i Guenter Striedinger te voditelji projekta u Savudriji Miro Oblak i Ljubica Marfan.

Već iste godine, nakon osam mjeseci suđenja, donesena je presuda – za dvojac iz Hrvatske oslobađajuća, za razliku od Kulterera i Striedingera – koja je postala pravomoćna odlukom Vrhovnog suda Austrije u ožujku 2019.

Usporedo s postupkom u Austriji, ali znatno sporijim tempom, za ista djela iz austrijske kaznene prijave koja je obuhvaćala sve poslovne aktivnosti u izgradnji resorta od 2002. do 2007., u Hrvatskoj je podneseno sveukupno 13 prijava, od koji su neke odbačene, a po drugima sud i Županijsko državno odvjetništvo  u Puli još uvijek formalno 'rade', iako je od njihova podnošenja proteklo punih 12 godina. Tadašnji zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dražen Jelenić, kojemu su prijave upućene na ruke, napisao je opasku 'hitno'. Sve istražuje Eddy Putigna, nekadašnji županijski državni odvjetnik, odnedavno na funkciji zamjenika.

Predmet oduzet sutkinji koja je zatražila odluku Suda Europske unije

Upravo u spomenutom postupku pred Županijskim sudom u Puli u jesen 2017. tadašnja sutkinja Gabrijela Marčeta Ferić uputila je Sudu Europske unije zahtjev za donošenjem odluke o prethodnom pitanju, no taj nije formalno udovoljavao zahtjevima postupka te je odbijen kao nedopušten uz mogućnost ponovnog traženja donošenja odluke o prethodnom pitanju. Pitanje na koje je tažen odgovor jest 'kako ocijeniti je li ili nije presuđena stvar u drugoj članici Europske unije?'. Ista sutkinja novi zahtjev uputila je u jesen 2021., u postupku je održano i jedno ročište u Luksemburgu,  a presuda Suda EU C-726/21 je donesene 12. listopada 2023. Županijski sud u Puli po toj presudi obvezan je usporediti dva sudska spisa, u Hrvatskoj i Austriji, uzimajući u obzir ne samo činjenice navedene u izrekama optužnice  i pravomoćne presude koja mu je dostavljena iz druge države članice, već i činjenice navedene u obrazloženjima tih akata. Sud u Puli to odbija učiniti, što  proizlazi i iz zapisnika  s ročišta održanog proteklog tjedna, koji Nacional posjeduje.

Ovaj predmet je inače oduzet sutkinji koja je zatražila donošenje odluke o prethodnom pitanju od Suda Europske unije, pod formom preraspodjele poslova na pulskom sudu, te je dodijeljen novoj sutkinji Dragani Kos Milevoj koja je na Županijski sud u Puli tek nedavno stigla s Općinskog suda.

Profesorica Carević: presude Suda EU-a obvezuju sve nacionalne sudove u svim državama članicama EU-a

Obrana Ljubice Marfan i Mira Oblaka, s kojima je optužen i Slobodan Brajković, silno se potrudila pojasniti pulskom sudu da u ovom slučaju treba primijeniti načelo 'ne bis in idem', odnosno 'već presuđenoj stvari': čak je zatražila pismeno mišljenje vodećeg znanstvenog autoriteta na europskom pravu, profesorice zagrebačkog Pravnog fakulteta Melite Carević, koja je u suradnji s Davorom Petrićem upravo za potrebe ovog predmeta zaključila da se radi o grubom kršenju prava Europske unije jer presude Suda EU-a obvezuju sve nacionalne sudove u svim državama članicama EU-a.

Zatraženo izuzeće sutkinje Dragane Kos Milevoj i predsjednika Suda Roberta Fabrisa

No, sutkinja Dragana Kos Milevoj, kako proizlazi iz zapisnika koji posjeduje Nacional, strankama u postupku doslovno je kazala: 'Mi smo to malo gledali, doduše ne na ovom vijeću, i po nama ne bi bio 'ne bis in idem', tako da je idem u raspravu i odredit ćemo termine idućih rasprava.'  Iz ovih rečenica proizlazi da su odluke u ovom predmetu – pa i ignoriranju presude u Austriji i odluke Suda EU-a – donošene mimo procedure i pravila, odnosno izvan sudnice. Posebno je problematičan podatak da se hrvatski sud, kako je objašnjeno, 'ne želi zamarati' usporedbom spisa u Puli sa spisima u Austriji, premda je eksplicitno propisano da upravo to mora učiniti kako bi se provjerilo radi li se o već presuđenoj stvari.

Radi se o dva dostavljena CD-a s preko 110 tisuća stranica teksta na njemačkom jeziku – što je ostalo neprevedeno i uopće nije uzeto u obzir prilikom odlučivanja.

Upravo zbog toga obrane optuženika prošloga tjedna zatražile su izuzeće sutkinje Dragane Kos Milevoj, ali i predsjednika Županijskog suda u Puli Roberta Fabrisa. Osim što sumnjaju u njihovu pristranost, obrane žele iscrpiti sva pravna sredstva kako bi ponovno zatražile pravnu zaštitu i na europskoj razini. O zahtjevima za izuzećem odlučivat će Visoki kazneni sud.

Sankcije zbog kršenje odluke Suda EU mogu biti ozbiljne i na štetu države ali i sudaca.

U međuvremenu je, kao što je poznato, luksuzni kompleks Skiper resort od Heta banke 2017. kupio srpski kralj šećera Miodrag Kostić.

(Opširnije možete pročitati u najnovijem broju Nacionala)