Glavni izazov pred ribarstvom bit će zelena tranzicija, jer do 2030. godine treba zaštititi 30 posto hrvatskoga mora, od toga 10 posto strogo, istaknuo je na 27. Susretu ribara u Petrčanima pokraj Zadra, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Mladen Pavić.

Slično iskustvo već smo imali 2017. godine s Jabučkom kotlinom, koji se pokazao itekako učinkovit, jer je ograničenjem lova ribe brzo obnovljen riblji fond, podsjetio je Pavić na dvodnevnom Susretu ribara u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK) , na kojem se raspravlja o aktualnom stanju u ribarstvu, inspekcijskom nadzoru u ribarstvu, kao i potencijalima europskih fondova za unapređenje hrvatskoga ribarstva idr.

Predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore Stjepan Nedoklan istaknuo je da je zajednički problem svih koji se bave ribarstvom globalno zatopljenje.

- Na to baš ne možemo baš previše utjecati, a pojedinačni problemi su i nedostatak radne snage te nemogućnost popravaka brodova. Ne znamo što nas sutra čeka. Sada su plivarice u problemu jer nema srdela, a sljedećih godina bit će netko drugi u problemu, dodao je.

Kazao je da u Cehu za ribarstvo i akvakulturu ozbiljno shvaćaju svoju obavezu i odgovornost. "Zastupat ćemo interese svih naših ribara i na ovome skupu te ćemo, kao i svake godine, formulirati i uputiti zahtjeve za unaprjeđenje struke nadležnim tijelima i intenzivno raditi na njihovu provođenju", poručio je Nedoklan.

Ribari i ostali koji se bave ribarstvom imat će priliku na dvodnevnim Susretima sudjelovati u nizu stručnih predavanja koji će obrađivati utjecaj klimatskih promjena na biologiju mora, dekarbonizaciju i zelenu tranziciju malog priobalnog ribarstva, bit će riječi o aktualnom stanju hrvatskoga ribarstva, invazivnim vrstama riba, energetskoj tranziciji plovila, školjkarstvu u Hrvatskoj, oceanografija sjevernog Jadrana, novim tehnologijama...

Domaćin ovogodišnjeg Susreta ribara je Obrtnička komora Zadarske županije. (Hina)