Premijer Andrej Plenković izjavio je u uvodu sjednice Vlade da je odlučeno da se iznos minimalne bruto plaće od iduće godine podigne za 130 eura na 970 eura, porast će i studentska satnica na 6,06 eura, a najavljene su i kompenzacijske mjere za poslodavce kako bi se održala njihova ekonomska aktivnost i sačuvala radna mjesta.

Govoreći o zaposlenosti i rastu plaća premijer Plenković rekao je da se nastavlja rast plaća, te da je prosječna plaća sada 1324 eura.

- Rast od početka našeg mandata je 77 posto. Porast medijalne plaće od 2016. godine do danas je 73 posto. Počela je i isplata jednokratnog devetog novčanog primanja umirovljenicima. Ukupna vrijednost svih devet paketa je 613 milijuna eura, naglasio je- Danas ćemo na sjednici Vlade donijeti odluku o minimalnoj plaći. Ove godine odlučeno je da se iznos minimalne bruto plaće digne na 970 eura. Riječ je o rastu od 130 eura, to je oko 15 posto više nego što je bilo dosada. Tako pomažemo onim ljudima koji primaju minimalne plaće, rekao je, te podsjetio da je minimalna plaća od 2016. rasla 134 posto.

- Rast minimalne plaće automatski diže i studentsku saticu s 5,25 na 6,06 eura, o čemu će posebnu odluku donijeti ministar Radovan Fuchs, rekao je premijer.

- Kako bi osigurali da oni poslodavci koji svojim radnicima isplaćuju minimalnu plaću da budu u poziciji da mogu financijski zadržati radna mjesta i ekonomsku aktivnost, Vlada predviđa i određene kompenzacijske mjere zbog rasta. Te mjere realiziraju se putem HZZ-a. Zadužili smo HZZ da donese kompenzacijske mjere za zadržavanje radnih mjesta onim poslodavcima koji imaju visok udio radnika na minimalnoj plaći. HZZ će prva tri mjeseca 2025. nadoknaditi razliku rasta minimalne, rekao je premijer, te istaknuo:

- Za svakog radnika koji trenutno prima minimalnu plaću, poslodavac će moći tražiti kompenzaciju između trenutnog i budućeg iznosa minimalne plaće što je ukupno 390 eura po radniku.

O tome će, najavio je, detaljnije razgovarati sa socijalnim partnerima, a predviđaju se i još neke druge mjere kompenzacijske poput plaćanja do jednog dana radnoga u tjednu i troškova usavršavanja i prekvalifikacije, koje su također zamišljene u okviru kompenzaciji mjera. (Hina)