Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave istarske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje organiziranog kriminaliteta i korupcije provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti. Trenutno se pod nadzorom policije nalazi više osoba te su u tijeku pretrage poslovnih i privatnih prostora, priopćili su kratko iz PU istarske.

- Uskok i policija od jutra provode pretrese na više lokacija diljem Puljštine i južne Istre kojima je obuhvaćeno dvadesetak osoba, a neslužbeno se doznaje da ih se tereti za pogodovanjima u području prostornog planiranja i bespravne gradnje.

Povod za ovu akciju je nezakonita legalizacija bespravno izgrađenih objekata, obuhvaćeno je dvadesetak osoba iz Vodnjana i Pule a neki od njih su bivši zaposlenici vodnjanskog odjela za prostorno planiranje.

Među njima je i bivša voditeljica Odjela za prostorno planiranje i gradnju Grada Vodnjana Dora Komparić koja je u utorak ujutro u svojoj kući uhićena i privedena u pratnji dvojice inspektora te policajca.

Njenom privođenju prethodio je višesatni pregled kuće, tijekom kojeg je oduzeto računalo i par USB stikova.

U akciji policije i Uskoka hićeni su i vlasnik tvrtke Štok iz Peroja Dragan Štokovac, bivši zaposlenik Grada Vodnjana Damir Janko te bivši voditelj Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Mladen Kancelar.

Uhićen je i Puljanin Krešimir Stojkovski, geodet iz tvrtke Geo Biro d.o.o. te Sead Ibrahimović, bivši šef Odjela za prostorno uređenje Istarske županije.

Istragom je navodno obuhvaćeno više od 20 osoba s područja Vodnjanštine, a na prvoj su razini zaposlenici Grada Vodnjana koji su vodili postupke legalizacije, na drugoj poduzetnici, odnosno građevinci, geodeti i arhitekti kao posrednici, te na trećoj vlasnici nekretnina.

Navodne zloporabe službenog položaja i ovlasti ili poticanja dogodile su se između 2014. i 2019. godine.

Akcija je počela u utorak rano ujutro pretresima stanova, kuća, vozila i poslovnih prostora.

Očekuje se službeno priopćenje policije i Uskoka o tom slučaju. (H/iPress/Foto: Srećko Niketić/PIXSELL)