Budući da je u subotu, 30. svibnja državni blagdan i neradni dan, istarsko županijsko Povjerenstvo za turizam složilo se u ponedjeljak da se predsjedniku Vlade i Nacionalnom stožeru Civilne zaštite pošalje dopis s prijedlogom da nedjelja, 31. svibnja bude radna.

U Istri su još samo tri osobe u samoizolaciji, trenutačno se priprema plan u slučaju da se koronavirus vrati s dolaskom velikog broja turista, sažetak je sjednice županijskog Povjerenstva za turizam koja je u ponedjeljak popodne održana u Puli.

Na sjednici su među ostalim bili i načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Dino Kozlevac te ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović, koji su istaknuli kako je "prva faza epidemije koronavirusa je odrađena"

Zahvaljujući struci, javnom, privatnom sektoru i građanima, a posebice odličnoj suradnji s istarskim gradonačelnicima i županom, epidemiološka situacija u Istri danas povoljna, istaknuli su.

Kozlevac je također rekao kako je i dalje nužan oprez, posebice zbog otvaranja granica i dolaska gostiju."Sustav je bio napregnut tijekom protekla dva mjeseca, ali je bio dobro organiziran te je pokazao svu svoju spremnost u izvanrednim okolnostima. Kompletan zdravstveni sustav u Istri je odradio izvanredan posao. Trenutno se rade procjene i planovi za eventualnu naglu pojavu zaraze virusom covida-19 tijekom turističke sezone s ciljem da sustav bude spreman promptno reagirati", poručio je Kozlevac.

Ravnatelj Stojanović podsjetio je kako je u Istri bilo 90 oboljelih, a trenutačno su u samoizolaciji još samo tri osobe. U posljednjih 15 dana uzeto je 1355 uzoraka brisa, što je prosječno stotinjak na dan.

Na sjednici se raspravljalo i o radu sljedećeg vikenda. Naime, budući da je u subotu, 30. svibnja državni blagdan i neradni dan, svi članovi tog povjerenstva su se složili da je predsjedniku Vlade i Nacionalnom stožeru Civilne zaštite potrebno poslati dopis s prijedlogom da nedjelja, 31. svibnja ipak bude radna.

Govoreći o promidžbenoj kampanji za 2020. godinu, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević je rekao kako je ona u završnoj fazi pripreme te bi u sljedećih nekoliko dana najprije trebala biti usmjerena na slovensko, austrijsko i njemačko tržište.

(Hina)